Nuklearni meterijal ukraden prošle godine još nedostaje

Nuklearni materijal ukraden od zaposlenih u Američkom odeljenju za energiju (DOE) prošle godine u Teksasu još uvek nedostaje, navedno je u novom izveštaju američkog Centra za javni integritet (CPI).
Nuklearni meterijal ukraden prošle godine još nedostaje
Foto: Pixabay
CPI izveštava da su plutonijum i cezijum ukradeni iz kola zvaničnika DOE tokom noći dok su odseli u hotelu. 
 
Vlasti nisu javno komentarisale krađu izveštava CPI, ali zvaničnik iz DOE je potvrdio tu informaciju BBC. On je rekao da javnost nije u opasnosti zbog krađe. 
 
Bezbednosni zvaničnici iz DOE Ajdaho nacionalne laboratorije odvezli su se u San Antonio marta 2017. godine da prikupe nuklearni materijal iz istraživačke laboratorije. Materijal su ostavili u iznajmljenom automobilu dok su bili u hotelu, koji se nalazio u naselju sa visokom stopom kriminala.
 
Narednog jutra, otkrili su da je automobil obijen, a materijal ukraden.
 
Plutonijum je jedna od najopasnijih supstanci, koja je bila glavna supstanca u atomskoj bombi koja je usmrtila 70.000 ljudi u Nagasakiju tokom Drugog svetskog rata.
 
Radioaktivni cezijum, takođe, može da se koristi za izradu "prljavih" radioaktivnih bombi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet