Nakon dve godine ukinuto vanredno stanje u Turskoj

Turska je u noći između srede i četvrtka ukinula vanredno stanje uvedeno pre dve godine nakon neuspelog vojnog puča u sklopu kojeg su vođene obimne čistke, ali opozicija strahuje da će se ono i dalje sprovoditi putem novog "antiterorističkog zakona".
Vanredno stanje, koje je bitno proširilo ovlašćenja predsednika i snaga bezbednosti, uvedeno je 20. jula 2016, samo nekoliko dana nakon krvavog pokušaja državnog udara koji je potresao Tursku u noći između 15. i 16. jula istog meseca.
 
Tokom vanrednog stanja turske vlasti su dve godine neumoljivo proganjale pučiste i njihove simpatizere, kao i prokurdsku opoziciju optuženu za terorizam, medije koje su ih kritikovali i nevladine organizacije.
 
Vanredno stanje je sedam puta produžavano, a sada je turska Vlada navela da neće biti novnog produžetka. Planirano ukidanje vanrednog stanja događa se manje od mesec dana nakon izbora na kojima je pobedio Erdogan i dobio još veća ovlašćenja.
 
Vanredno stanje je omogućilo Erdoganu da tokom dve godine izdaje uredbe, a izdao ih je 34 koje imaju snagu zakona koje su duboko promenile tursko zakonodavstvo. Prema ustavnoj reformi, turski predsednik zadržava tu povlasticu i nakon vanrednog stanja. 
 
Tokom protekle dve godine, organizovane su neprekidne čistke i na zatvorske kazne je osuđeno oko 80.000 osoba osumnjičenih za povezanost s pučem ili terorizmom. Više od 150.000 zvaničnika je otpušteno ili suspendovano.   
  • Johny O.

    19.07.2018 13:00
    govno
    Kad je učvrstio položaj i promenio ustav onda može da ukine,kao št će ga opet proglasiti ako mu zatreba!! Daš čoveku vlast i vidiš kakav je!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.