Članovima "Pusi rajot" 15 dana zatvora

Članovi ruskog pank benda "Pusi rajot" (Pussy Riot) osuđeni su danas na 15 dana zatvora, zbog kratkog prekida finalne utakmice, nedavno održanog Svetskog prvenstva u fudbalu.
Veronika Nikulšina, Olga Kuračeva, Olga Pahtusova i Pjotr Versilov dobili su 15 dana zatvora zbog "kršenja prava gledalaca" i nelegalnog nošenja policijskih simbola, kada su 15. jula upadom na teren nakratko prekinuli finalnu utakmicu Mundijala.
 
Prekid se dogodio u 53. minutu utakmice Francuska-Hrvatska, koju su na moskovskom stadionu pratili predsednici Rusije Vladimir Putin, Francuske Emanuel Makron i Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Utakmica je uživo prenošena širom sveta.
 
"Pusi rajot" je na društvenim mrežama tada pozvao na ograničavanje policijskih ovlašćenja i na druge reforme u Rusiji.
 
Grupa se godinama suprotstavlja Putinu, a njene članice su provele nekoliko godina u zatvoru zbog organizovanja različitih protesta. Ta grupa je izazvla medijsku pažnju 2012. godine, pošto je izvela pank molitvu od 30 sekundi u crkvi Hrista spasitelja u Moskvi, tražeći od "Svete Bogorodice da otera Putina s vlasti".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.