VIDEO: Broj mrtvih u požarima u Grčkoj porastao na 79, snimak dronom pokazuje razmere katastrofe

Grčka vatrogasna služba saopštila je danas da je broj mrtvih u požarima koji su opustošili obalu kod Atine povećan na 79.
Portparolka vatrogasne službe Stavrula Maliri izjavila je da spasilačke ekipe nastavljaju da pretražuju oblast severoistočno od Atine, koja je najteže pogođena požarima. Ekipe pretražuju kuće, spaljene automobile i obalu u potrazi za preživelima.
 
Maliri je rekla da su vlasti dobile desetine poziva nestalih ljudi i dodala da su neki koji se vode kao možda mrtvi ili su se vratili porodicama a da nisu obavestili vlasti.
 
Ukupno 187 osoba je hospitalizovano, od kojih je deset u ozbiljnom stanju, dok zdravstveno stanje 11 povređene dece nije zabrinjavajuće. Tačan broj nestalih se ne zna, a procene su da ih je preko 200. Društvene mreže pune su slika i objava: "Traže se..." I među nestalima dosta je dece.
 
Vatra i dalje gori u Kineti i Kalitehnopulisu na Atiki već treći dan. U Kineti, požari se šire na dva fronta - jedan prema Agioi Teodoroi i drugi prema Alepohori, a stanovnicima su lokalne vlasti još u utorak savetovale da se evakuišu.
 
Kako se navodi, trenutno požare gasi 176 vatrogasaca sa 74 vozila, 37 planinara, avioni i helikopteri. U gašenju požara u Kalitehnopulisu učestvuje 196 vatrogasaca sa 96 vozila, 10 mašina za gašenje požara, pet vojnih mašina i helikopter.
 
Premijer Grčke Aleksis Cipras proglasio je vanredno stanje i trodnevnu žalost, dok je glavni državni tužilac otvorio istragu jer se sumnja da su požari možda podmetnuti.
 
U požaru je oštećeno 1.200 kuća, a materijalna šteta se već procenjuje na više od 50 miliona evra.
 
Pomoć Grčkoj uputile su brojne zemlje, među kojima Španija, Francuska, Izrael, Bugarska, Turska, Italija, Makedonija, Portugal i Hrvatska, dok vlastima u Atini pristižu telegrami saučešća iz celog seveta. Državni vrh Srbije izrazio je saučešće Grcima dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poruci naveo da je Srbija spremna da "okviru svojih mogućnosti pritekne u pomoć Grčkoj".
 
U ambasadi Srbije u Grčkoj je juče rečeno da nema povređenih državljana Srbije.
 
Razmere katastrofe vide se na snimku napravljenom dronom:
 
  • Saruman

    25.07.2018 12:48
    Građevinska mafija odradila svoje.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.