Prirodni resursi u regionu se koriste brže nego što mogu da se regenerišu

Svetski fond za prirodu (WWF) danas je upozorio da se za trenutne potrebe čovečanstva prirodni resursi koriste 1,7 puta brže nego što ekosistemi mogu da se regenerišu.
Prirodni resursi u regionu se koriste brže nego što mogu da se regenerišu
Foto: 021.rs
"Svet 1. avgusta ulazi u ekološki dug. To je dan kada potrebe čovečanstva prema prirodi premaše ono što ekosistemi planete Zemlje mogu u toj godini da obnove", navodi se u saopštenju fonda.  
 
Kako je objašnjeno, Dan ekološkog duga se ove godine obežava najranije otkako se rade merenja i simbolično prikazuje uticaj ljudskih aktivnosti na prirodu i njene resurse.
 
"Činjenica da se ovaj dan svake godine pomera unapred govori nam da se i dalje prema planeti ne ponašamo odgovorno! Živimo od sve veće pozajmice koju uzimamo s računa bolje budućnosti svoje dece", ukazao je direktor fonda Adrije Deni Porej.
 
Dodao je da sve zemlje u regionu žive iznad svojih prirodnih kapaciteta.
 
"Budući da naše potrebe sve više prevazilaze mogućnosti planete da se regeneriše, na šta dodatno utiču posledice klimatskih promena, Dan ekološkog duga je snažan podsetnik na hitne akcije koje pojedinci i zemlje moraju da preduzmu kako bi zaštitili šume, okeane, slatkovodne resurse, biljni i životinjski svet, i na taj način pomognu u ostvarivanju održivog razvoja", ističe se u saopštenju Svetskog fonda za prirodu.
  • Komsija

    30.07.2018 23:23
    Koji resursi?
    Koje mi to resurse jos imamo a da ih nismo prodali?
    Vodu, naftu, rudnike, zemljište....
    Sve je prodato!
    A sada cemo izgleda poceti da prodajemo i ljude - u delovima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.