Troje mrtvih u sukobima u Harareu

Policija Zimbabvea saopštila je da je troje ljudi ubijeno u današnjem nasilju koje je izbilo u Harareu, nakon što su se pristalice opozicije, nezadovoljne rezultatima izbora održanih u ponedeljak, sukobile sa policijom i vojskom.
Aktuelni predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva optužio je vođstvo opozicione stranke MDC za nasilje. "Mi opozicionu MDC alijansu i celo njihovo vođstvo smatramo odgovornim za ovo remećenje nacionalnog mira, koje za cilj ima da poremeti izborni proces", kazao je Mnangagva.
 
AP je objavio da u Harareu vlada neprijatna tišina nakon što su pripadnici vojske i drugih bezbednosnih snaga rasterali proteste opozicije. Agencija navodi da su se vojnici rasporedili po glavnim raskrsnicama u gradu.
 
Rojters je, dok su sukobi trajali, preneo da su se tokom obračuna policije sa demonstrantima čuli i pucnji iz automatskog oružja. Agencija je objavila da je vojni helikopter nadletao Harare. Vojnici su se pojavili iznenada na ulicama i iskočili iz nekoliko oklopnih vozila kako bi rasterali demonstrante.
 
Opoziciona stranka Pokret za demokratsku promenu (MDC) tvrdi da je na izborima, prvim otkad je višedecenijski predsednik Zimbabvea Robert Mugabe sišao s te pozicije, bilo neregularnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet