Đenova: Italijanska vlada namerava da oduzme koncesiju firmi iza koje stoji i porodica Beneton

Kompanija Autostrade per l Italija koja je upravljala mostom u Đenovi koji se u utorak urušio, pripada infrastrukturnom koncernu Atlantija iza kojeg, između ostalih, stoji i porodica Beneton, piše nemački "Bild".
Ova porodica italijanskih industrijalaca, poznata i po istoimenoj modnoj marki, ima 30 odsto udela u koncernu i najveći je njegov akcionar. Atlantija je prošle godine ostvarila neto dobit od 1,17 milijardi evra i obrt od 5,97 milijardi evra.
 
Ta kompanija upravlja sa više od 5.000 kilometara autoputeva, pre svega u Italiji gde kontroliše 51 odsto saobraćajne mreže, ali i u Brazilu, Indiji, Čileu i Poljskoj.
 
Italijanska vlada smatra da je za rušenje nadvožanjaka odgovorina Autostrada i namerava da joj oduzme dozvolu za koncesiju. 
 
Atlantija je saopštila da bi način na koji italijanska vlada najavljuje da će pre kraja istrage oduzeti koncesiju naneo štetu investitorima u toj infrastrukturnoj grupi. Takođe poručuje da je za raskid ugovora o koncesiji potrebno da se utvrde konkretni propusti u poslovanju kompanije, kao i uzrok rušenja mosta.
 
U međuvremenu, mediji prenose da se Atlantija danas suočava i sa problemima na berzi. 
 
Brisel: Potrošački limit nije krivac za rušenje mosta u Đenovi
 
Evropska unija odbacila je danas sugestije da su njeni budžetski propisi sprečili Italiju da uloži dovoljno novca u sigurnu infrastrukturu.
 
Zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini rekao je da bi infrastruktura Italije bila u mnogo boljem stanju da ne postoje potrošački limiti koje je uveo Brisel svim članicama EU. Portparol Evropske komisije odbacio je ove kritike rekavši da je Italija dobila 2,5 milijardi evra iz budžeta EU za investiranje u infrastrukturnu mrežu od 2014. do 2020. godine.
 
"EU je ohrabrila investiranje u infrastrukturne projekte u Italiji", rekao je portparol Kristijan Špar, dodajući da je Komisija prošlog aprila odobrila plan pomoći za italijanske autoputeve u vrednosti od 8,5 milijardi evra.
 
"Dogovoreni fiskalni propisi ostavljaju dovoljno prostora svakoj članici da se fokusira na svoje specifične prioritete, a to mogu da budu razvoj i održavanje infrastrukture", rekao je Špar.
  • Smrdijanac

    16.08.2018 22:42
    Sta cemo sada mi Beneton fanovi?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet