Grčka izlazi iz međunarodnog programa pomoći

Grčka u ponedeljak, 20. avgusta, zvanično izlazi iz međunarodnog programa pomoći.
Grčka izlazi iz međunarodnog programa pomoći
Foto: Pixabay
Grci izlaze posle osmogodišnje rigorozne štednje koju je prihvatila u zamenu za tri masivne finansijske infuzije, nakon što se zemlja našla pred ekonomskim kolapsom, nalik onom tokom Velike depresije.
 
Izlazak iz paketa pomoći je dobrodošla prekretnica, ali ona ne uliva sigurnost da je valutna unija 19 zemalja evra ostavila iza sebe probleme s dugovima, ocenjuje AP. 
 
Velika "planina" duga u Grčkoj i još veća u Italiji ostaće pritajena finansijska pretnja Evropi, na čijem će se ublažavanju raditi još četvrt veka, dodaje američka agencija. Nekoliko puta tokom poslednje decenije evropski dužnički problemi su izazivali strahovanja da će doći do sloma evra, što je najgori scenario koji bi naneo teške ekonomske štete regionu i potresao svetska finansijska tržišta i međunarodnu trgovinu, podseća se u tekstu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet