Konstruktor nadvožnjaka u Đenovi upozoravao još 1979.

Italijanski inženjer Rikardo Morandi, projektant nadvožnjaka u Đenovi koji se srušio, još 1979. godine je upozoravao da konstrukciju treba redovno održavati kako bi se sa nje uklanjala rđa, koja zbog slanog morskog vazduha i zagađenja dovodi do korozije vitalnih delova.
Državna televizija RAI emitovala je juče upozorenje Morandija dato 12 godina nakon što je nadvožnjak, koji nosi njegovo ime, 1967. pušten u saobraćaj. Morandi je tada rekao da je "sada dobro poznato da dolazi do gubitka hemijske otpornosti površinskih slojeva betona" zbog morskog vazduha zasićenog solju i zagađenja koje dolazi iz obližnje čeličane.
 
On je istakao da je nadvožnjak dizajniran tako da izdrži svako opterećenje, ali je upozorio da će tako ostati samo uz redovno i pravilno održavanje. Pre ili posle, možda već za nekoliko godina, biće neophodno da se sa čitavog nadvožnjaka uklone svi tragovi rđe i to će morati stalno da se ponavlja, kazao je Morandi.
 
Koncesiju za upravljanje nadvožnjakom kasnije je dobila jedna privatna kompanija, a istraga će utvrditi da li je, i u kojoj meri, ispoštovan zahtev projektanta.
 
Zamenik premijera Italije Luiđi de Majo potvrdio je da će kompaniji "Autostrada per Italija" biti oduzeta koncesija, a ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je rekao da na tu odluku niko ne može da utiče.
  • Ns

    20.08.2018 08:29
    Jako bitno
    Rikardo Morandi je inženjer arhitekta ili inženjer gradjevinac?
  • mrva

    20.08.2018 07:24
    Kao i svuda u svetu inženjeri i struka se nedovoljno slušaju, "pametni" su menadžeri, direktori, političari oni uglavnom znaju bolje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet