Potvrđeno da je britanski par otrovan novičokom, poput Skripalja i njegove ćerke

Međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) sa sedištem u Hagu potvrdila je zaključke britanskih vlasti da je nervni agens novičok korišćen u trovanju jednog para na jugu Engleske.
Doun Stardžis, majka troje dece, umrla je 8. jula posle izlaganja otrovu koji se nalazio u boci parfema koji je našao njen suprug Čarli Rouli.  Par je prebačen u bolnicu 30. juna. Rouli je preživeo trovanje.  
 
Britanska policija je tada navela da je par otrovan novičokom, kao u slučaju bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. Skripalj i njegova ćerka pronađeni su 4. marta u nesvesnom stanju u engleskom gradu Solsberiju. Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici nakon što su otrovani nervnim agensom.  
 
London je tada optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je oštro odbacila te optužbe.  
 
Ta afera je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane, jer je proteran veliki broj diplomata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).