Počela kampanja za referendum o promeni imena Makedonije

U Makedoniji je danas počela kampanja za referendum o promeni naziva zemlje, koji će biti održan 30. septembra.
Počela kampanja za referendum o promeni imena Makedonije
Foto: Pixabay
To znači da će od danas političari moći da drže govore i mitinge u vezi sa referendumom i počnu medijsko oglašavanje. Referendum se odnosi na težnje Skoplja ka članstvu u EU i NATO, kao i na sporazum sa Atinom o nazivu bivše jugoslovenske republike. 
 
Referendumsko pitanje će glasiti: "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o nazivu između Makedonije i Grčke?". Prema podacima Državne izborne komisije, u birački spisak Makedonije upisano je 1.805.700 građana koji imaju pravo da se na referendumu izjasne o dogovoru sa Grčkom u vezi sa novim nazivom države Republika Severna Makedonija. 
 
Za održavanje referenduma iz budžeta Makedonije biće izdvojeno 3,5 miliona evra. Skoplje i Atina potpisali su 17. juna sporazum, kojim je okončan višegodišnji spor zbog naziva Makedonije. 
 
Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave Skoplja i Atine, a pregovori o rešenju vođeni su od 1992. godine. Ključni argument Atine bio je da korišćenje termina Makedonija predstavlja "bezbednosnu pretnju", jer isti naziv ima i severna oblast u Grčkoj.
  • Nikola

    11.09.2018 07:51
    Moderno
    Svima je jasno kako se to radi. Napraviš referendum, namestiš isti kako ti odgovara, a zatim kažeš kako ne možeš protiv volje naroda. Od Krima, Brexita, Makedonije...
  • Zivan

    11.09.2018 07:07
    Čak i Merkelova i senator Džonson moraju se uključiti i kampanju kako bi naterali Makedonce da izglasaju neželjenu promenu imena države i potom se čim brže učlane u NATO pakt.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.