VIDEO: 17 godina od terorističkog napada na kule bliznakinje u Njujorku

Na današnji dan 2001. u terorističkom napadu srušene su kule bliznakinje u Njujorku.
Sedamnaest godina kasnije i dalje postoji niz teorija o tome ko stoji iza napada 11. septembra 2001. Zvanično, iza napada stoji Al Kaida, čiji su preživeli pripadnici tada uhapšeni. Ipak, svet se više bavi teorijama zavere ko bi mogao i u čijem interesu da stoji iza terorističkih napada.
 
Nakon napada, Bela kuća na čelu sa Džordžom Bušom mlađim objavila je rat terorizmu u svetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. veka. 
 
Akcija 19 pripadnika Al Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu. Otmičari su ušli u kabine aviona i, koristeći noževe za sečenje papira koje su prošvercovali u avion, ubili pilote i preuzeli kontrolu nad letelicama. 
 
Prvi avion "Amerikan erlajnsa" je, u 8:46 časova, udario u severnu kulu Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a nedugo potom drugi oteti avion kompanije "Junajted" udario je u južnu kulu, dok se treći oteti avion zabio u sedište Pentagona. 
 
Iz "kula bliznakinja" u Njujorku svega je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mesta udara, uspelo bezbedno da napusti zgrade pre nego što su se urušile. 
 
Među žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranaca, od kojih je i jedan državljanin Srbije. 
 
Ogromne žrtve su pretrpeli njujorški vatrogasci, čijih je 343 kolega poginulo u padu "bliznakinja", dok su pokušavali da pomognu povređenima da napuste zgrade. 
 
Kasnije su nadležne službe SAD ocenile da je "mozak" napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin. 
 
Komandosi američke vojske izveli su u proleće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gde se krio Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga, o čemu je Obama izvestio naciju i ceo svet. 
 
Od napada 2001. godine više od 20 terorističkih zavera je otkriveno u Njujorku, izjavio je nekadašnji šef policije u tom gradu Bil Branton, upozorivši da je rizik od još jednog tako razarajućeg napada "veći nego ikad". On je istakao da postoji opasnost od usamljenih napadača ili radikalizovanih islamista, koji podržavaju pripadnike Islamske države u Siriji i Iraku.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.