Italija: Zbog zabrane rada nedeljom 40.000 radnika bi moglo da ostane bez posla

Italijanski trgovački lanci procenili su da će morati da otpuste desetine hiljada radnika ako vlada ustraje na predlogu zabrane rada nedeljom.
Frančesko Puljeze, izvršni direktor trgovačkog lanca Conad. izjavio je za "Gardijan" da će zabrana rezultirati s 40.000 do 50.000 otkaza.
 
Istovremeno će ojačati internet kupovina što će se negativno odraziti i na velike i male trgovce. Procenjuje se da nedeljom kupuje oko 19,5 miliona Italijana, a taj dan je drugi najlukrativniji u sedmici. Sadašnje zakonsko rešenje dopušta trgovcima samostalno određivanje radnog vremena nedeljom.
 
"Zabranjivanje rada nedeljom u vreme kada svet ide u drugom smeru je smešno. Uvek me brine kada država počne da govori kada treba kupovati", dodao je Puljese. 
 
Ideju promene regulative rada nedeljom izneo je zamenik premijera Luđi di Majo. On je rekao kako će vlada uvesti do kraja godine mere koje ograničavaju radno vreme u velikim trgovačkim centrima. Motiv tog poteza je zaštita porodičnih vrednosti.
 
Naime, liberalizaciju rada nedeljom uvela je 2012. vlada Marija Montija kako bi ojačala ekonomski rast. Izmene su uvedene uprkos pritisku Katoličke crkve, sindikata i udruženja malih trgovaca. Međutim, stručnjaci za radno pravo upozoravaju na štetne posledice vladinog predloga. Stopa nezaposlenosti u julu je pala na 10,4 odsto, najviše zbog rasta zapošljavanja na određeno vreme.
 
Otkako je koaliciona vlada desničarske Lige i populističkog Pokreta pet zvezda preuzela vlast početkom juna, izgubljeno je 90.000 radnih mesta s ugovorima na neodređeno vreme, pokazuju podaci statističke kancelarije Istat.
 
Marko Maraca, profesor na rimskom univerzitetu Luis upozorava kako većina ugovora o radu na neodređeno u trgovini podrazumeva rad nedeljom, za šta su radnici više plaćeni.
 
"Ta mera će uticati na visinu plata, kao i broj zaposlenih samo preko vikenda", naglašava Maraca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet