Makron priznao torturu tokom alžirskog rata

Francuski predsednik Emanuel Makron formalno je priznao da je francuska država odgovorna za smrt disidenta u Alžiru 1957.
Makron je priznao da je postojao sistem torture francuske vojske tokom alžirskog rata za nezavisnost. To je učinio prilikom današnje posete udovici Morisa Odena, francuskog komuniste, matematičara i antikolonijalnog aktiviste. 
 
"Jedino što radim jeste priznavanje istine", rekao je Makron Odenovoj udovici. 
 
Odena je 1957. uhapsila francuska vojska tokom bitke za Alžir, a njegovo telo nikada nije nadjeno. On je postao simbol francuskog zlostavljanja tokom rata u bivšoj koloniji te zemlje tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. 
Makronov prethodnik Fransoa Oland priznao je, nasuprot zvaničnoj verziji, da Oden nije pobegao, već da je umro u zatvoru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet