Odlikovana Nikšićanka koja je donirala bubreg komšiji

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovao je Medaljom čovekoljublja Tatjanu Vukićević iz Nikšića, koja je donirala bubreg mladom komšiji Nikoli Mijuškoviću.
Vukićević je prvi nosilac Medalje čovekoljublja za ovaj humani gest. Ovo je prvi javno poznati slučaj da je neko donirao organ a da nije reč o najužoj familiji.
 
Još jedna Nikšićanka, Konstantina Nina Maraš, u oktobru će sugrađaninu Iliji Bulajiću donirati bubreg.
 
Pored nje, i jedna porodica pokazala je svoju humanost i spasila čak pet života odlukom da potpišu saglasnost o kadaveričnoj transplantaciji organa, odnosno presađivanju organa s preminule osobe na živu.
 
Crnogorski zakon o transplantaciji predviđa pretpostavljenu saglasnost, ali malo je porodica preminulih koji potpišu saglasnost za doniranje.
 
Na listi čekanja za transplantaciju bubrega se nalazi oko 30 pacijenata, za transplataciju jetre deset, a srca dva.
 
Donorske kartice je kod izabranih lekara potpisalo nešto više od 200 pacijenata.
 
Crna Gora postala je članica Eurotransplanta, čime će crnogorskim pacijentima, organi za presađivanje biti dostupniji, a vreme čekanja na presađivanje značajno smanjeno.
  • gaga

    18.09.2018 16:31
    Bravo
    Svaka čast Tatjana,verovatno nisi položila Hipokratovu zakletvu,a dala si mnogo više.Neka ti je na zdravlje i spasenje i neka ti Gospod ispuni svaku želju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet