Ustavni sud Makedonije: Referendum je ustavan

Ustavni Sud Makedonije većinom glasova danas je odlučio da ne postoje ustavne prepreke za održavanje referenduma o imenu države zakazan za 30. septembar.
Ustavni sud Makedonije: Referendum je ustavan
Foto: Pixabay
Sedam od devet sudija glasalo je protiv predloga sudije izvestioca Elene Goševe da se stopiraju sve aktivnosti oko referenduma i da Sud povede postupak o, kako je ocenila, neustavnoj odluci parlamenta o raspisivanju referenduma.
 
Inicijative za ocenu ustavnosti te odluke, koju je parlament usvojio 30. jula, odvojeno su podneli mala vanparlamentarna stranka Levica i nevladina organizacija "Svetski makedonski kongres". 
 
Ustavni sud Makedonije, kako je objavljeno, "nije izrazio sumnju u neustavnost i nezakonitost odluke o raspisivanju referenduma na kojem 30. septembra gradjani treba da se izjasne da li su za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Makedonije i Grčke". 
 
Dogovorom o rešavanju dvoipodecenijskog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonija, koji su u julu postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, predvidjena je promena imena Makedonije u Severna Makedonija, uz garancije makedonskog nacionalnog identiteta, jezika i kulture. Uspešan referendum i ustavne promene koje garantuju promenu imena države, uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet