Sud: Marin Le Pen mora na psihijatrijski pregled

Sud je naredio da liderka francuske ekstremne desnice Marin Le Pen mora da prođe psihijatrijski pregled.
To je zatraženo jer je u decembru 2015. na Tviteru delila slike zločina Islamske države. Sudsko naređenje izdato je 11. septembra i donela ga je sudija koji vodi istragu u kojoj je Le Pen optužena za "širenje nasilnih slika". Sudija je zatražila psihijatrijski pregled za Le Pen "što je pre moguće". 
 
Pregledom treba da se utvrdi da li je ona "sposobna da razume reči i odgovori na pitanja", kao i da li je "navodni prekršaj povezan sa faktičkim ili biografskim elementima osobe o kojoj se radi". Kaznena procedura za delo za koje je Le Pen optužena nalaže medicinsko veštačenje, navelo je tužilaštvo u Nanteru. 
 
Le Pen, koja je i poslanica u parlamentu, izjavila je da neće ići na pregled i dodala da "čeka da vidi kako će je naterati". Njene pristalice su izrečenu meru ocenile kao diktatorsku. 
 
Lider levičarske Nepokorene Francuske Žan-Lik Melanšon je ocenio da to "nisu ispravni metodi za potiskivanje ekstremne desnice". 
 
Le Pen je sporne tvitove objavila 16. decembra 2015, kao odgovor novinaru kog je optužila da "povlači paralele" između Islamske države i tadašnjeg Nacionalnog fronta. Na slikama je bilo prikazano gaženje tenkom sirijskog vojnika, spaljivanje jordanskog pilota i odsecanje glave američkom novinaru Džejmsu Foliju.
  • brod ludaka

    21.09.2018 12:02
    Barem polovina ove drzave bi trebala to isto da uradi .
  • Vladimir

    21.09.2018 06:55
    ovde i tamo
    gosn.VladaNS mogao bi ti neku malo manju psihijatriju da posetis ne treba ti ta mega giga , dovoljno je samo da te pogledaju malo ;)
    A sto se tice Le Pen, problem je sto je indirektno dala podrsku Siriji u borbi protiv Islamista, a to je izgleda na zapadnom svetu problem , jer boze moj, islamska drzava je njihov projekat.
  • vladaNS

    20.09.2018 19:11
    ?
    Nazovi gosp. Prle, bot ili kako već, tvoj komentar govori o tebi i tvojoj inteligenciji, mentalnom podsklopu. Da si ti živi izdrav i da , četvrta je nije vikeng. Možda se tebi kada si odlazio za vikend računao četvrtak? Pozdrav iz Vojvodine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet