Protest ultraortodoksnih Jevreja zbog rada na šabat

Nekoliko hiljada ultraortodoksnih Jevreja protestovalo je sinoć u blizini Tel Aviva protiv izgradnje tramvajske mreže tokom šabata, dana odmora za religiozne Jevreje.
Demonstranti su se okupili u Bnei Braku nadomak Tel Aviva, gde živi velika zajednica ultraortodoksnih. Oni su protestovali protiv odluke suda da dozvoli rad na šabat.
 
Judaizam zabranjuje rad, vožnju i uključivanje struje za vreme šabata, od petka uveče do subote uveče. 
 
Poštovanje šabata, ključno pitanje za ultraortodoksne partije koje se zalažu za strogu primenu pravila judaizma, često je uzrok napetosti u vladi od njenog osnivanja 2015. Vladajuća koalicija ima većinu od 66 poslanika od 120, uključujući 13 mandata ultraortodoksnih partija Šas i Ujedinjena Tora judaizam.
 
Juče je takođe jedna ultraortodoksna stanica kažnjena da plati 240.00 evra jer dve godine nije dozvoljavala da u njenom programu učestvuju žene. Ortodoksni judaizam zabranjuje muškarcima da slušaju kako žene pevaju, a neke radikalnije struje takodje se protive prisustvu žena na radiju i televiziji.
 
U presudi suda je navedeno da je radio stanica kriva zbog nedostatka poštovanja, uvredu i prezir prema ženama od 2009. do 2011. godine. Od 2013. godine emituju se programi koje vode žene, ali ne i žensko pevanje.
 
Izraelski Vrhovni sud je 2011. presudio da je nelegalno odvajanje žene i muškaraca u autobusima kao i da žene sede u zadnjem delu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet