Pojedine zemlje EU imaju minimalan iznos za boravak stranaca, u drugim na graničarima da procene

Sve članice Evropske unije imaju propisan minimalan iznos novca neophodan za boravak u njihovoj državi, pa tako i mogućnost da kontrolišu putnike i ne dozvole im ulazak u zemlju.
Pojedine zemlje EU imaju minimalan iznos za boravak stranaca, u drugim na graničarima da procene
Foto: 021.rs
Svaki granični policajac, kako se navodi u dokumentu Evropske komisije, koja reguliše ovu oblast, ima diskreciono pravo da zabrani ulazak u zemlju iz ovog razloga. Ali od kada su migranti u talasima krenuli u Evropu, pojedine zemlje su pooštrile kontrole.
 
Sve članice imaju svoja pravila i propisan minimalan iznos novca neophodan za boravak u njihovoj zemlji. Kada je reč o Belgiji, tretman turista zavisiće od toga da li planira da boravi kod prijatelja ili rodbine i u tom slučaju može se zatražiti od njega da dokaže da u džepu ili na kartici uz iskopiran bankovni izvod ima minimalno 45 evra po danu. Ako odseda u hotelu taj iznos mora biti 95 evra. 
 
Pojedini turisti iz Srbije su proteklih godina imali slične probleme i u Rumuniji i Hrvatskoj, piše Politika. Ovakva uslovljavanja bila su češća dok su na snazi bile vize za ulazak u EU. Koliko je novca potrebno može se proveriti na sajtu ministarstva spoljnih poslova države u koju se putuje.
 
Rumuni su izgleda najstroži jer se dešavalo da ne prihvataju izvod banke ni kreditne kartice već prihvataju isključivo gotovinu. Tako je jedan putnik, koji je izložio svoje iskustvo na forumu posvećenom ovoj temi, rekao da je vraćen sa granice jer je imao 450 evra, a bilo je potrebno minimum 500, odnosno 50 evra dnevno.
 
"Ponudio sam im da na aerodromu u Bukureštu, gde sam kontrolisan, podignem ostatak sa bankomata, ali mi nisu dozvolili i odbili su mi ulazak. Pretpostavljam da nisu uvek ovako strogi, ali se može dogoditi da naletiš na nekog ko to traži", opisao je građanin Srbije svoje iskustvo.
 
Drugi građanin je napisao da im se ovakve neprijatnosti dešavaju često u Švedskoj, tačnije na aerodromu u Malmeu, gde je od novembra 2011. godine preporučeni iznos 45 evra po danu.
 
I u Hrvatskoj se ovako nešto događalo, naročito ranije. Čovek iz Zrenjanina izbačen je iz voza u Vinkovcima nakon što mu je pre toga na granici, zatraženo da pokaže da ima dovoljno novca za vikend boravak u toj zemlji. Zaradio je i pečat o deportaciji. Inače, po važećim propisima, za dnevni boravak u Hrvatskoj potrebno je obezbediti 70 evra. U slučaju da strani državljanin ima dokaz turističke rezervacije ili garantno pismo, dovoljno je 30 evra dnevno. Toliki je minimum i u Mađarskoj. Za Grčku je propisano 50 evra po danu.
 
Inače, iznosi u većini zemalja ne prelaze 70 evra dnevno, ali je prosek oko 50. Međutim, neke od njih su rigoroznije. Od 2014. godine Francuska propisuje da je za strance koji nemaju rezervaciju hotela, ni dokaz o smeštaju, minimalan iznos 120 evra po danu. U ostalim slučajevima moraju da imaju 65 evra u džepu. U Italiji detaljno proveravaju šta turista ima obezbeđeno, ali se u zavisnosti od trajanja boravka propisuju fiksne sume. Do pet dana potrebno je 280 evra po osobi, ali je interesantno da su ti iznosi manji što boravak u zemlji duže traje. 
 
Austrija, na primer, nema propisanu određenu sumu koju strani državljani moraju da imaju kod sebe, ali postoji mogućnost zabrane ulaska u zemlju, ako se proceni da strani državljanin nema dovoljno novca za izdržavanje. Slično je i u Nemačkoj, u kojoj granična policija svaki slučaj procenjuje pojedinačno. Oni koji nemaju baš nikakav dokaz o finansijskom stanju, a ni povratnu kartu, očekuje se da na raspolaganju imaju 45 evra dnevno.
 
Podsetimo, nedavno je srpska državljanka Ljiljana Moharić zajedno sa devetomesečnom bebom deportovana iz Belgije jer je kod sebe imala svega nekoliko stotina evra.
  • Zoran

    18.12.2018 05:07
    Vize
    A nema viza? Ovo su vam vize, ista stvar.
  • I. N.

    24.09.2018 11:28
    @ Zoran... I u Srbiji je 50 EUR dnevno. Šta mi onda glumimo kad nam je pre par dana rečeno da se u Srbiji sa 200 EUR ceo mesec može živeti kao bubreg u loju?
  • Vladimir

    24.09.2018 11:26
    Izvinjavam se ali za ulazak u R. Srbiju stranci su takođe dužni da imaju kod sebe 50 evra dnevno. I naši takođe umeju ovo da kontrolišu i da vraćaju sa granice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.