Beskućnicima u Mađarskoj zabranjeno da prenoće na javnom mestu

U Mađarskoj sutra stupa na snagu zakon prema kojem se beskućnicima zabranjuje da spavaju noću na javnim mestima, što je mera koju su UN označile kao okrutnu.
Beskućnicima u Mađarskoj zabranjeno da prenoće na javnom mestu
Foto: Pixabay
Ustavni amandman koji je usvojio mađarski parlament 20. juna zabranjuje boravak na javnim mestima. Tim amandmanom je pooštren zakon iz 2013. godine koji predviđa moguću kaznu.
 
Policija će od sutra moći da uklanja improvizovane smeštaje beskućnika na javnim mestima. Zakon je namenjen da štiti interese društva u celini, izjavio je mađarski zvaničnik za socijalna pitanja Atila Fulop i dodao da beskućnici ne treba da budu na ulici noću navodeći da građani treba slobodno da se kreću bez prepreka.
 
Državna skloništa za beskućnike mogu da prime oko 11.000 beskućnika, mada stručnjaci procenjuju da ih ima oko 20.000.
 
Izvestilac UN za socijalna pitanja Lejlani Farha ocenila je da je zakon okrutan i nije usaglašen s međunarodnim normama o ljudskih pravima. Evropski parlament u septembru je pokrenuo retku proceduru protiv Mađarske zbog podrivanja demokratskih vrednosti EU i vladavine prava. U izveštaju predstavljenom Evropskom parlamentu pre glasanja pominje se između ostalih i situacija s beskućnicima u Mađarskoj.
  • Ronin 21

    14.10.2018 21:29
    @Nik
    Prijatelju, u istoj kategoriji možeš da pročitaš i ovu vest: http://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/199245/Pariz-preko-zime-otvara-Gradsku-kucu-beskucnicima-za-smestaj-i-hranu.html

    Mađarska je davno otišla u Honduras.
  • Nik

    14.10.2018 19:49
    Normalno
    Oduvek je skitnja bila kažnjiva (prekršajno). Evropska civilizacija se i razlikuje od drugih u tome što naglašava lične slobode, ali ne trpi anarhiju. Ako postoji niz propisa o javnom redu i miru nedopustivo je da se oni odnose samo na neke građane (kulturne i civilizovane), a na neke ne - kao što su oni koji misle da je baš zgodno što drugi moraju da rade i tako sebi obezbeđuju egzistenciju a "ja ću da budem pametan, pa da koristim to što su drugi stvorili i ne moram da radim". I onda se jave neki dušebrižnici koji kritikuju one koji hoće da žive u uređenoj državi. Pa ne žele svi da žive kao u Indiji i Bangladešu, u opštem haosu.
  • Bns

    14.10.2018 18:48
    Fašizam
    Fašizam na delu!
    Dok mi rušimo partizanske spomenike, dotle u Mađarskoj podižu spomenike poginulima od 1914-1918 i 1939-1945. Bila. Videla svojim očima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet