Hrvatska: Za vreme svečanosti u školi puštena nacistička himna

Na svečanosti potpisivanja partnerskog ugovora sa Gete institutom, domar u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" u Čepinu, u Osječko-baranjskoj županiji, pustio je verziju nemačke himne koja se vezuje za vreme i ideologiju Adolfa Hitlera.
Hrvatska: Za vreme svečanosti u školi puštena nacistička himna
Foto: Youtube (Screenshot)
Ozloglašena verzija nemačke nacističke himne puštena je pred šokiranim predstavnikom nemačke Ambasade Arneom Hartigom i direktorom Geteovog instituta Matijasom Milerom-Viferigom.
 
"Najn, najn, to nije dobra verzija, ugasite to", povikala je moderatorka programa iz Geteovog instituta Milka Jurković, koja je bila vidljivo uznemirena, ali je domar uzvratio: "Ali, upisao sam kako mi je rečeno. Šta nije u redu?".
 
Tu su bili i predsednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, gradski većnik i predsednik Nemačke zajednice Osijek Vladimir Ham, novinari, deca i učitelji, piše "Glas Slavonije".
 
Na kraju se za ovaj gaf izvinio direktor škole Ilija Pavić, rekavši da je domar na svečanosti verovatno kliknuo na pogrešan link na Jutjubu.
 
Nakon potpisivanja ugovora, ponovo su puštene i hrvatska i nemačka himna, ovaj put u instrumentalnoj verziji.
 
"Sigurno nije bilo namerno, izvinili su se i to je najvažnije. Ne bih više o tome", rekli su predstavnici Geteovog instituta.
  • Pionir

    17.10.2018 11:25
    Ne mora biti
    Poznata je situacija d aneke zemlje jednostavno na tom mestu u tom trenutku nemaju nečiju aktuelnu himnu na mediju. Ili ne mogu da na brzinu organizju neki hor da je otpeva.

    Tako dođe da se pusti ono što se ima u tom trenutku, s nadom da se gost neće uvrediti.
    Siguran sam, da odemo u neku zemlju Indokine, Južne amerike ili Afrike,
    da bi ta zemlja pustila "Hej, Sloveni".

    Praksa je takva, a možda je dotični portir i vidovit.
    Videćemo.
  • ex chapman

    17.10.2018 08:59
    ako
    a što da se Švabe stide svoje "slavne" prošlosti? ili su ovo danas neki drugi Nemci, ne oni što su uz tu "nacističku" himnu klicali Hitleru. btw naslov je netačan jer nije to nacistička himna. nacisti su imali svoju himnu, a ovo je bila zvanična nemačka himna svih Nemaca. i dok se Švabe makar stide, Hrvati sa ponosom sviraju istu "ustašku" himnu, uz čije zvuke su Hrvati sopstvenom rukom iščupali dušu iz hrvatskog naroda!
    šalu na stranu, možda je domar malo starija generacija pa se seća prethodnog puta kad su u istoj školi svirali nemačku i hrvatsku himnu. prosto je čovek pustio istu ploču kao prošli put :)
  • Miodrag iz Peći

    17.10.2018 07:41
    Nacistička himna
    Pa nacistička, ustaša himna:"Lijepa naša" koje se pevala za vreme NDH peva se i dan-danas. U zvaničnoj crnogorskoj himni su i stihovi crnogorskog fašiste Sekule Drljevića.
    Iz srpske himne su promenjeni stihovi u kojoj se pominje kralj jer navodno nismo Monarhija ali iz Mađarske nisu.
    Zanimljivo je da su umesto: "... Kralja" pominju: "... srpske zemlje"... kojim se verovatno misli na R. Srpsku, CG i KiM...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.