Objavljena poslednja kolumna nestalog novinara Kašogija

Američki list "Vašington post" objavio je danas kolumnu nestalog saudijskog novinara i pisca Džamala Kašogija, u kojoj je on poručio da je vladama na Bliskom Istoku data sloboda da sve više ućutkuju medije.
List je Kašogijevu kolumnu nazvao "verovatno njegovom poslednjom", a objavljena je 16 dana nakon njegovog, za sada neobjašnjenog, nestanka u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra.
 
U kolumni naslovljenoj "Ono što je potrebno arapskom svetu je sloboda izražavanja", Kašogi se osvrnuo na hapšenje istaknutog pisca koji je govorio protiv vlade u Rijadu i na incident u Egiptu, kada je tamošnja vlada preuzela kontrolu nad jednim novinama.
 
"Ovakva dela sa sobom više ne nose osudu međunarodne zajednice. Umesto toga, ovakva dela izazivaju osude koje prati tišina. Kao rezultat toga, arapskim vladama data je sloboda da sve više ućutkuju medije", poručio je Kašogi u svojoj kolumni.
 
Kašogi se osvrnuo i na praksu bliskoistočnih vlada da blokiraju pristup internetu, kako bi u velikoj meri kontrolisali informacije dostupne njihovim građanima.
 
"Arapski svet se suočava sa sopstvenom verzijom Gvozdene zavese, koju su uveli ne samo spoljni akteri, već i unutrašnje sile koje se bore za moć", navodi se u kolumni dostavljenoj "Vašington postu" dan nakon Kašogijevog nestanka.
 
Ključno je, smatra Kašogi, da arapski glasovi imaju platformu sa koje se mogu čuti.
 
"Patimo od siromaštva, lošeg vođenja i jadnog obrazovanja. Kroz stvaranje nezavisnog međunarodnog foruma, izdvojenog od uticaja nacionalističkih vlada koje seju mržnju kroz propagandu, obični ljudi u arapskom svetu bili bi u mogućnosti da se pozabave problemima sa kojima se njihova društva suočavaju", napisao je Kašogi.
 
"Vašington post" je prvobitno imao želju da kolumnu objavi nakon što se Kašogi ponovo pojavi, međutim, jedna od urednica lista, Karen Atija, poručila je u svom komentaru da shvata da se Kašogi neće pojaviti.
 
"Ova kolumna savršeno oslikava njegovu (Kašogijevu) strast i posvećenost slobodi arapskog sveta. Slobodi, za koju je izgleda dao život", poručila je Atija.
 
Kašogi je nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra. Turske vlasti smatraju da je on ubijen, a Rijad demantuje takve optužbe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.