Usvojeni zakoni o Bezbednosnim snagama Kosova

Skupština Kosova usvojila je predloge zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, kao i o službi u BSK.
Zakone su podržali poslanici svih poslaničkih grupa, sem Srpske liste koja je nakon izražavanja neslaganja sa razmatranjem i usvajanjem zakona o Ministarstvu odbrane Kosova napustila sednicu. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova, Rustem Beriša je rekao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu. 
 
"U cilju civilnog i demokratskog nadzora nad BSK, Ministarstvo odbrane će ostvarivati odgovornosti koje ima. Ministarstvo odbrane će izraditi opšte politike odbrane na strateškom nivou i ostvarivaće svoja ovlašćenja na osnovu Ustava Kosova", kazao je Beriša. 
 
Pitanje transformacije KBS je jedino pitanje koje ujedinjuje kosovsku vlast i opoziciju. Opozicija, koja, inače, bojkotuje sednice parlamenta, danas je prisustvovala sednici. 
 
Inače, vladin predlog seta zakona ima za cilj da zaobiđe ustav, na čemu insistira međunarodna zajednica i omogući transformaciju KBS bez saglasnosti Srba i drugih pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu. 
 
Poslanik opozicionog Samoopredeljenja, Redžep Seljimi, za skupštinskom govornicom je rekao da taj pokret u suštini podržava predložena zakonska akta o transformaciji KBS. Međutim, rekao je, bilo bi prikladno da skupština utvrdi i pedlog o formiranju oružanih snaga Kosova. Seljimi je dodao da je Samoopredeljenje oduvek podržavao tansformaciju i unapredjenje KBS u vojsku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.