Monsanto kažnjen zbog kancera baštovana, moguće još 8.000 tužbi

Viši sud u Kaliforniji potvrdio je presudu protiv Monsanta da je njihov preparat za uništavanje korova na bazi glifosata uzrokovao karcinom kod školskog baštovana Devajna Džonsona.
Monsanto kažnjen zbog kancera baštovana, moguće još 8.000 tužbi
Foto: Pixabay
Akcije nemačkog Bajera, u čijem sastavu posluje Monsanto, pale su nakon objavljivanja presude za osam odsto odsto.
 
Sudija Suzan Bolanos navela je u presudi da će smanjiti kaznenu odštetu na 39 miliona dolara sa 250 miliona dolara, ako se sa tim slože Džonsonovi advokati.
 
Bajer je u saopštenju ocenio da je odluka o smanjenju odštete korak u pravom smeru, ali će ipak podneti žalbu kalifornijskom Apelacionom sudu, jer presuda, kako navodi, nije podržana dokazima iznetim tokom suđenja.
 
Monsanto, koji negira navode, tražio je od sudije da odbaci u celosti prvobitnu presudu ili da naloži novo suđenje u vezi sa iznosom kaznene odštete.
 
Porota je 10. avgusta donela odluku da su Monsantovi preparati za uništavanje korova koji se proizvode na bazi glifosata, uključujući "Roundup" i "Ranger Pro", izazvali kancer kod Džonsona, te da kompanija nije upozorila potrošače na rizike. 
 
Presuda je zbrisala 10 procenata vrednosti kompanije i predstavlja prvu takvu odluku protiv Monsanta, koji se suočava sa više od 8.000 sličnih tužbi u SAD-u.
 
Bajer, koji je prošle godine kupio Monsanto za 63 milijarde dolara, navodi da više decenija naučnih studija i korišćenja tih preparata u realnom svetu pokazuju da je glifosat bezbedan po ljude.
 
Advokati Džonsona su izjavili da još uvek razmatraju da li da prihvate smanjenu naknadu ili ponovno suđenje u vezi iznosa odštete. Sudija Bolanos je navela da ustav Kalifornije ne dozvoljava viši iznos kaznene odštete. Ako Džonson prihvati smanjenje novčane kazne, pravosnažnom presudom bi Monsantu bilo naloženo da mu isplati ukupno 78 miliona dolara, s tim da bi taj iznos podrazumevao kompenzaciju i kaznenu odštetu u jednakim iznosima.
 
Džonsonova tužba, podneta 2016. godine, razmatrana je po ubrzanom postupku zbog ozbiljnosti njegove bolesti, raka limfnog sistema, za koji se tvrdi da ga je izazvalo višegodišnje izlaganje glifosatu, budući da je u školi radio na održavanju travnatog sportskog terena.
  • Pera

    24.10.2018 04:00
    Sad se dobijaju sporovi protiv Monsanta jer više nije Američki,kupili su ga Nemci.Dok je bio Američki niko nije mogao da dobije spor protiv njih.Fore i fazoni.Sad će Monsanto propasti a zameniće ga neki drugi Američki trovači,i tako sve u krug.
  • Salamander

    23.10.2018 15:25
    samo 8000
    Koliko smo upesticidirani, barem 100 x toliko tužbi može iz Srbije da dobije.
  • John Smith

    23.10.2018 14:14
    Ozbiljno pravosudje
    E to je država sa ozbiljnim pravosudjem ... koliko god ne voleli SAD tamo je sudska vlast izgleda nezavisna i od izvršne i od zakonodavne vlasti, a pogotovo od multinacionalnih kompanija... eh...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet