VIDEO: Jugoslavija na današnji dan pobedila "Drim tim"

Pre tačno 16 godina, košarkaška reprezentacija Jugoslavije ostvarila je jedan od najvažnijih trijumfa u bogatoj istoriji, savladan je američki "Drim tim" u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Indijanapolisu.
Reprezentacija Jugoslavije u Indijanapolisu je branila svetsko zlato osvojeno četiri godine ranije u Atini.
 
Ovoga puta domaćin su bile Sjedinjene Države, a njihovu reprezentaciju činili su ne najbolji, ali veoma iskusni igrači iz NBA lige. Zvezde poput Redžija Milera, Bena Volasa ili Pola Pirsa dovoljno govore o snazi "Drim tima".
 
"Plavi" su dobro odigrali u prvom poluvremenu, posle kojeg su vodili sa 40:36. Ipak, usledila je odlična treća četvrtina Amerikanaca, pa je Jugoslavija u poslednja četiri minuta ušla sa deficitom. 
 
Trojke Milana Gurovića, borbenost Dejana Tomaševića i mirna ruka Marka Jarića doneli su Jugoslaviji istorijski trijumf (81:78), zbog kojeg su mnogi klinci odlučili da počnu da se bave košarkom.
 
Najefikasniji na meču bio je Predrag Stojaković sa 20 poena, Milan Gurović dodao je 15 (trojke 4/6), dok je iskusni Vlade Divac uz 16 poena dodao i 11 skokova.
 
Jugoslavija je kasnije savladala Novi Zeland u polufinalu i Argentinu u finalu za pamćenje, ali pobeda nad "Drim timom" ostaće zauvek upisana u istoriji kao jedno od najvećih dostignuća jugoslovenske škole košarke.
 
Ekipu koju je sa klupe predvodio Svetislav Pešić činili su: Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević i Milan Gurović.
 
  • Saruman

    10.09.2018 15:04
    Pun sećanja
    Na čemu si ti.....
  • Pun sećanja

    08.09.2018 23:41
    Lock Out
    Tih godina je primenjivano pravilo da na svetskom prvenstvu u USA reprezentaciji ne mogu igrati profesionalni igrači iz NBA,već univerzitetski NCAA
  • PetarPP

    07.09.2018 16:02
    Čuveni RTS pustio snimak kao da je iz šezdesetih godina prošlog veka tj kao digitronom da je snimano, sramota ako im je to arhiva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.

Cicipas osvojio masters u Monte Karlu

Grčki teniser Stefanos Cicipas osvojio je danas masters u Monte Karlu, pošto je u finalu pobedio 10. tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda sa 2:0 po setovima 6:1, 6:4.