Šta će sve znači sporazum Srbije i NATO?

NATO vojnici ubuduće bi trebalo da imaju slobodan tranzit kroz Srbiju i budu "zaštićeni" posebnim statusom, pišu "Večernje novosti".
NATO vojnici ubuduće bi trebalo da imaju slobodan tranzit kroz Srbiju i budu "zaštićeni" posebnim statusom, pišu "Večernje novosti".

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji.

IPAP, između ostalog, podrazumeva potpisivanje tzv. SOFA sporazuma (koji već imamo sa SAD) sa članicama NATO, a kojim se reguliše prelazak granice i nivo imuniteta za pripadnike Alijanse dok su u Srbiji i pristup vojnim objektima.

Srbija se, takođe, obavezala i da regionalni centar za obuku "Jug", kod Bujanovca, bude otvoren za sve zemlje članice Partnerstva za mir i NATO, da postepeno usklađuje svoje propise u oblasti odbrane sa EU, uništava viškove naoružanja.

Kako pišu "Novosti", posebno je intrigantna obavezna stavka o saradnji sa NATO na polju javne diplomatije, ali to ne znači da Srbija treba "slepo" da sledi NATO vojnu doktrinu, akcije i spoljnu i bezbednosnu politiku, već da sarađuje na podizanju svesti o NATO standardima, aktivnostima u okviru Partnerstva za mir i promociji regionalne stabilnosti.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je boravio u Briselu u sedištu NATO sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem prošle nedelje, rekao je da podizanje saradnje sa NATO na najviši politički nivo ni na koji način ne obavezuje Srbiju da postane članica, niti dovodi u pitanje našu vojnu neutralnost: "Ovo je najdalji korak koji će Srbija učiniti ka NATO", poručio je Dačić.

Ni za vojnog analitičara Aleksandra Radića obaveze iz IPAP nisu sporne. On kaže da nije sporna čak ni ona obaveza da se NATO vojnicima obezbede slobodno kretanje i specijalan status: "U tim sporazumima nema nikakve misterije i oni služe da se uproste carinske i granične procedure, kao i uslovi tranzita kroz Srbiju, kada, recimo, strani vojnici dolaze ovamo na zajedničku vojnu vežbu ili nekim drugim povodom. Kada s nekom državom potpišemo ovakav sporazum, onda istovetna prava imaju i naši vojnici u toj zemlji", naveo je Radić.
  • 21.03.2015 21:02
    Nema lepše muzike za uši od cviljenja patrijota (srpski: patrijota=domaći izdajnik) zbog žala za izolovanim ruskim bazama u Nišu i Kraljevu.
  • Santinel

    21.03.2015 18:51
    bravo
    Sporazum sa nekim ko vas bombardovao i unistio zemlju a da pritom nije odgovarao ni za sta ,16 zemalja se istresalo na nas i isprobavalo sve naouruzanje koje su imali a uz put i malo osiromasenog uranijuma,definitivno neko u vrhu nase vlasti je dobio od zapada zadatak da nas unazadi totalno,eto Turci su kupili banku,sejkovi prave Beograd na vodi bogami ovo ne mirise na dobro,Nato se priblizio nasim sporazumom Crnomorskoj floti i jos mnogo sto sta...nikako nije dobro kakva je ta nasa vlast zaljucite sami.Prodali su nas radi licnih interesa i bankovnih racuna tu nema niceg dobrog za nas iza brda se nesto valja......
  • ugor

    21.03.2015 18:51
    Znači gaće smo skinuli, sada samo čekamo znak da se i naguzimo...:(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.