Novosađani bombe bacaju u Dunav ili ostave kraj kontejnera

Pojedini Novosađani koji pronađu bombe prilikom rušenja starih kuća ili na njivama, bacaju ih u Dunav ili delove ostave kraj kontejnera.
Pojedini Novosađani koji pronađu bombe prilikom rušenja starih kuća, kopanja zemlje, ili na njivama, pokušavaju da ih se reše tako što ih bacaju u Dunav ili delove ostave kraj kontejnera.

Kad se reka povuče, ljudi često zovu policiju. "Mnogi ljudi, kada reše da se otarase bombi, valjda misle da je najbezbednije ako one završe u vodi. Međutim, i ako ih zaukaju jako, kada se voda povuče, one se nađu uz obalu", kaže šef Odseka za operativnu kriminalističku tehniku i protivdiverzione preglede u novosadskoj policiji Tomislav Matović.  Na ovaj način pronađe se pet-šest bombi mesečno, a tokom marta u akciji legalizacije oružja, predate su ukupno 44 bombe.

On napominje da je u legalizaciji, a i kod pronalaska bombi, najviše takozvanih kašikara. Pronalaze se crne, ofanzivne M-75, i od njih opasnije defanzivne odbrambene zelene M-52, koje se obavezno bacaju iz zaklona jer imaju veći radijus ubitačnog dejstva, do 40 metara, a domet kuglica je i do 200 metara, dok su pomenute ofanzivne ubitačne na 15 metara. "Osim tih modela, ima i onih zaostalih iz Drugog svetskog rata. Sve se uništavaju, ne rasklapamo ih jer bi to bilo opasno", objašnjava Matović.

Pre neki dan na Limanu 3 je pored kontejnera pronađana masivna, teška čaura topovskog projektila koji bi sa zrnom, koje, srećom, nedostaje, bio dugačak oko metar. Pored nje zatečena još jedan čaura ali upola manjeg kalibra, kao i prazan kontejner, odnosno cev ručnog raketnog bacača "zolje", ali bez rakete.  U isto vreme, u Mladenovu, kod Bačke Palanke, čovek koji je kopao pored kuće naišao je na minobacačku osvetljavajuću minu kalibra 120 milimetara, takođe nešto kraću od metra. Jedan Bečejac je ovih dana kupio šljunak i kada ga je istovarao, pronašao je bombu. Pre dva dana jedan Futožanin je pronašao u Dunavu bombu koja je bila u zaštitnom pakovanju, zvanom kontejner, koje je bezbedno, a istog dana pronađena je bomba i u Sremskim Karlovcima.

"U takvim slučajevima bombu nikako ne treba dirati ili transportovati, već valja odmah obavestiti policiju. Mi smo obučeni za takve situacije i odmah nakon što o događaju obavestimo tužioca, izlazimo na lice mesta. Nakon toga, naprave nosimo na uništavanje", objašnjava sagovornik "Dnevnika".

Matović se priseća i tragičnog slučaja u Padeju, zbog kojeg je prošlog meseca išao na uviđaj. "Čovek koji sakuplja sekundarne sirovine našao je kutiju u kojoj je bio neki otpad, poput šrafova i limova. Otvorio je poklopac, bio je unutra i lanac koji je bio povezan s bombom, došlo je do eksplozije i poginuo je pred svojom kućom", kaže Matović.

Dunav je naročito pun projektila i bombi kod naselja Sadovi u Petrovaradinu. Mnogi od njih su ispaljeni, ali zbog nečega nisu eksplodirali pa je rad na njima veoma rizičan. Po jednoj verziji, posle Drugog svetskog rata, prilikom čišćenja grada od tog opasnog oružja, sve se odvlačilo na tu, tada nenaseljenu lokaciju, a potom zatrpavalo peskom. Prilikom spiranja desne obale projektili su počeli da se pojavljuju.

  • Bomb Squad

    10.05.2015 16:33
    NovosADJANI BACAJU BOMBE U DUNAV
    Nije greska M 75 je napadna ili ofanzivna bomba a M 52 je defanzivna ili odbrambena bomba
  • Dejan

    01.05.2015 16:34
    Greska
    Postovana redakcijo,
    mislim da nije u redu sve ljude nazivati Novosadjanima. Ostavljati bombe svuda okolo ne mogu da rade Novosadjani, nego neki drugi sto su, kad su dolazili, poneli pistolje, puske, bombe, tenkove...
  • prolaznik

    30.04.2015 19:42
    Sta drugo ocekivati od polupismenog naroda kojem je gledanje Parova vrhunska zabava .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija