Onima koji kasne sa porezom mnogo blaže kazne

Građani, privrednici i preduzetnici u ovoj godini ne moraju da strahuju od "drakonskih" kazni za kašnjenje u plaćanju poreza, jer su one od 2016. godine deset puta manje.
To je predviđeno izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koje su nedavno usvojene u Skupštini Srbije.
 
Kašnjenjem u plaćanju poreza, do danas, građani su rizikovali da plate kaznu od 50.000 dinara, a sada je taj iznos smanjen na 5.000 dinara.
 
Za vlasnike firmi, ranije je bila predviđena kazna od 150.000 dinara, a sada je to smanjeno na 100.000 dinara.
 
Izmenama zakona menja se i redosled uplaćenog iznosa po osnovu poreskih obaveza.
 
Do sada su prvo bili namirivani troškovi naplate, zatim zatezna kamata, pa glavna poreska obaveza, a sada su pravila takva da sve što se uplati prvo namiruje glavni poreski dug, pa kamate, i na kraju troškove naplate.
 
Dugovanja po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje ne mogu zastareti.
 
Autor: Tanjug
  • Akcija reakcija

    02.01.2016 02:22
    Da bog da vam pare od kazni služile za sveće.
  • ivans

    01.01.2016 21:20
    moze i bolje
    Predlažem da kazna za kašnjenje poreza bude streljanje ili bar doživotna robija. Ili, i jedno i drugo...
  • CK

    01.01.2016 20:59
    Isto pitanje
    Ponavljam pitanje. Koliko će biti kazna poreske uprave što ne dostavlja rešenja na vreme (ranije smo ih dobijali posle februarske rate i to sa vse uplatnicama), kao i kazne za mnogobrojne greške u obračunu zbog kojih građani danima moraju da stoje u redu i na kraju i plaze da bi se greška ispravila? Još jednom, kolika će kazna biti za poresku upravu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.