Godinu dana nakon pada vojnog helikoptera i dalje nema istrage

Godinu dana nakon pada transportnog helikoptera Vojske Srbije, u kojem je poginulo sedam ljudi, Više javno tužilaštvo u Beogradu još se nije izjasnilo da li će i protiv koga pokrenuti istragu, a vojni analitičari smatraju da taj slučaj neće ni dobiti svoj epilog, naročito ne u vreme izborne kampanje.
Još pre sedam meseci u Višem javnom tužilaštvu je rečeno da je u toku predistražni postupak u tom slučaju i da je zbog toga nemoguće da se u javnost iznose činjenice, dok je povodom godišnjice nesreće isto pitanje ostalo bez odgovora. Krajem oktobra, mediji su objavili saznanja da će tužilaštvo najverovatnije obustaviti taj proces, jer nisu pronađeni dokazi o postojanju individualne krivične odgovornosti.
 
Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da je još od prvih dana posle nesreće "zacementirana slika stvarnosti" koju je želela da stvori vlasti, po kojoj niko nije kriv za nesreću. "To se neće promeniti i to je u bahatom stilu, kao i uvek kada vlast sama odlučuje o svojoj krivici. To je, međutim, kompromitovalo i sudski sistem, jer nema obrazloženja za ovo dugotrajno oklevanje u odluci da li će se pokretati istraga. S obzirom na to da traje izborna kampanja, vlast će verovatno pokušati da zataška svaku priču o tome", rekao je Radić.
 
On je ocenio da je, odmah posle nesreće, o tome trebalo raspravljati u Skupštini Srbije, na anketnom odboru. "Pitanja koja bi tamo bila postavljena ne bi podrazumevala nužno da neko i krivično odgovara, ali postoji takva potreba, jer se tako stiče neophodno iskustvo i sprečava mogućnost da se takva ili slična nesreća ponovi. Ne možemo vratiti tih sedam ljudi, ali je cilj da se uspostavi neki sistem u kojem se tako nešto ne bi događalo", rekao je Radić.
 
Ocenio je i da iz te nesreće nisu izvučene potrebne pouke jer je Srbija i dalje zemlja "u kojoj političari i generali postoje da bi se slikali a ne da bi radili svoj posao".
 
Vojni analitičar Bojan Dimitrijević rekao je da je period od godinu dana bio dovoljno dug da se sagledaju činjenice i da se dođe do nekog rešenja tog slučaja. "Ali, ja nisam optimista da će doći do rešenja koje bi zadovoljilo javnost. Ovaj događaj ima i političku težinu i upletenost nekih ljudi iz vojnog vrha, ali činjenica da to do sada nije urađeno mene dovodi do mišljenja da se to neće rešiti", rekao je Dimitrijević.
 
On je odbacio mogućnost da eventualni pritisak javnosti utiče na rešenje tog slučaja.
 
Helikopter Vojske Srbije srušio se 13. marta 2015. godine, nešto pre ponoći, u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu, na povratku iz Raške odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.
 
U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović. U javnosti se vodila rasprava o tome zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.
 
Autor: Beta
  • VladaN

    12.03.2016 16:30
    Kako ko?
    Ne zna se ko je odgovoran? Naravno, politički, "premijer" i njegov keramičar, pardon švercer kafe, u stvari sada ex-ministar odbrane. Direktno, ko je u lancu komande zakazao, ili se nije usprotivio odluci političara, to je druga stvar. Jedno vodi ka drugome. U Vučićevoj auritarnoj vladavini teško će se bilo šta saznati.
  • Lala

    12.03.2016 14:24
    Sta reci kada se zna...Nek' pocivaju u miru,a odgovornim gde ce dusa zna se...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.