Osuđeni za nasilje u porodici će nositi nanogicu

Novi sistem praćenja osuđenih nasilnika, koji uvodi Ministarstvo pravde, trebalo bi da smanji broj slučajeva nasilja u porodici.

Reč je o pilot projektu "Elektronski sistem prevencije nasilja u porodici". Nasilnici, ali i žrtve nasilja u porodici, ubuduće će nositi specijalne uređaje koje će pomoću GPS signala omogućavati njihovo praćenje kako bi se u svakom trenutku znalo da li se nasilnik približio žrtvi na udaljenost manju od dozvoljene.

Nasilnika će nanogica i uređaj koji se nosi oko pojasa zvučnim signalom obaveštavati da je ušao u "zabranjenu zonu prilaza", dok će žrtva nositi samo uređaj oko pojasa koji će upozoravati da je nasilnik u blizini.

Istovremeno će i jednice za nadzor dobiti blagovremeno upozorenje na mogući susret nasilnika i žrtve, koji će biti registrovan u centru za nadzor.

Sistem će formirati "zaštitne prstenove" oko žrtve, a obezbediće i višestepeni sistem alarmiranja u slučaju da nasilnik prekrši "zone zabrane", kao i glasovnu komunikaciju porukama sa žrtvom, odnosno nasilnikom.

Broj "zaštitnih prstenova", kao i broj i širina "zona zabrane" biće definisani pojedinačno za svaki slučaj, u skladu sa odlukom suda.

Projekat traje dva meseca i obuhvata testiranje opreme i obuku zaposlenih.

- Elektronski sistem za prevenciju nasilja u porodici ima dva cilja. Prvi je da žrtvi obezbedi veći osećaj sigurnosti, a drugi da omogući bolji nadzor izvršenja mere određene nasilniku od suda - objašnjavaju u Ministarstvu pravde.

Vesna Stanojević iz Sigurne ženske kuće kaže da podržava projekat jer će on omogućiti praćenje kretanja nasilnika i sugeriše da se tačno odredi za koja dela se zatvorska kazna može zameniti nanogicom.

Autor: Blic

  • Lola

    14.04.2016 16:45
    i šta sad,....
    sad će da vrši nasilje sa nanogicom?
    Žena i deca u sigurnu kuću,......i eto nagrade za nasilnika.
    Nasilnike u zatvor, na težak fizički rad, jer rad oslobađa kumuliranu agresivnost.
  • dzo

    14.04.2016 09:50
    A zasto nasilnik nije iza resetaka malo da razmislja o svojim postupcima a zrtvi ne treba nista da pisti oko pojasa? Nema mesta? Pa napravite vise zatvora, da se ogradi kriminal i nasilje od drustva... Mada ko jos ovo cita..
  • Mislite

    14.04.2016 09:18
    Primetna su nastojanja sistema, koja uglavnom potiču od svetske vlade, da u sve u svakog, po svaku cenu ture neki broj ili čip.
    Mislite o tome.
    Nekako, odjednom ispada da na sve strane postoji veoma mnogo nasilnika, i na kraju će zavladati trend da je normalan samo onaj ko ćuti i trpi i ko se nikada ni zbog čega nikome ne protivi.
    Mislite i o tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.