RIK: Nećemo mi ponovo brojati, listići su u vrećama, pa neka broje

Zamenik predsednika RIK Miladin Kovačević kaže da ne treba očekivati od RIK da ponovo broji glasove, ali da kontrolu mogu da vrše sve stranke.
RIK će, dodao je, omogućiti uvid u izborni materijal, pa i ponovno prebrojavanje glasova, svakome ko za to podnese zahtev. "Kontrolu i uvid u materijal može da dobije bilo ko, da to iskopira, fotografiše, sravnjuje sa zapisnicima koje su poneli njihovi članovi biračkih odbora", istakao je Kovačević, inače direktor Republičkog zavoda za statistiku.
 
On je, međutim, ukazao da ne treba očekivati da će RIK biti taj koji bi eventualno ponovo brojao glasove, jer je to, pored ostalog, "tehnički" neizvodljivo. "RIK ne može samog sebe da kontroliše, niti RIK-u kao organu ima ko da naredi da to učini. To bi mogla samo Skupština Srbije", istakao je Kovačević.
 
Skupština u dosadašnjem sazivu je, međutim, raspuštena radi raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. "Svako ko to želi može sam da prebroji glasove. To je u kutijama i vrećama, pa neka broji", rekao je Kovačević i podvukao da za to postoji predviđena i kontrolisana procedura.
 
On je istakao da je još u toku regularna obrada zapisnika sa biračkih mesta i kontrola eventualnih grešaka i neregularnosti uočenih tokom izbornog procesa. Naveo je da će građani konačne rezultate imati kada se završi ponovljeno glasanje na pojedinim biračkim mestima.
 
Rezultati sa 98,04% biračkih mesta
 
Na osnovu 98,04% obrađenih biračkih mesta, RIK je saopštio da su naprednjaci odneli pobedu sa 48,26% osvojenih glasova. Slede SPS-JS sa 10,97% glasova, SRS sa 8,11%, DS sa 6,06%, Dosta je bilo sa 6,05%, SDS-LDP-LSV sa 5,04% i DSS-Dveri sa 5%.
 
To su rezultati sa 8.213 obrađenih biračkih mesta, dok nisu obrađeni podaci sa 164 birališta. RIK ima rok do četvrtka da objavi konačne rezultate izbora.
 
Republička izborna komisija donela je večeras odluku da listama koje su tražile uvid u izborni materijal to omogući na način kako se sekretar RIK-a dogovori sa predstavnicima lista i usvojila zahtev da im se fotokopiraju zapisnici sa svih 8.377 biračkih mesta.
 
Autor: Tanjug
  • SERIJSKI BROJ

    27.04.2016 11:05
    Zašto se nikad prilikom štampe, a vrlo dobro znam da imamo tu tehnologiju, ne ubacuje na svaki pojedinačni glasački listić - SERIJSKI BROJ LISTIĆA?
    TAko be se ynalo koja je iyborna jedinica [ta dobila, koje serije, i ne bi bilo mogu'nosti yamena, bugarskog voya i sli;nog.
    Umemo da kontrolišemo maturske ispite i testove, ali ne umemo glasanje?
  • Sava

    27.04.2016 08:57
    Prevara
    Ovi iz SNS-a su ipak veeeeliki prevaranti! Ne daju kopije ZAPISNIKA nego kao pravili oni tabele u Wordu i PDF-u, pisu sta i kako oni hoce i stave na CD. Evo pa gledaj! NEVEROVATNO! Mislim ko je ovde lud a ko glup?
    Opozicijo nemoj popustati da ovi SNS-ovci opet nas prevare i kradu. Jer preko slicne kradje i (pokradene dzakove) su i dosli na ovu vlast. Pa sad opet kalkulisu kako da prevare narod.
    Neverovatno!!!
  • Boban - Novi Sad

    27.04.2016 07:27
    ko hoce neka broji
    Svi osim Cede su zagalamili jos u nedelju navece o kradji glasova i sad kad je SNS rekao da se ponovo broje glasovi galamdjije ucutase .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija