Bračni par oboleo od HIV-a dobio potvrdu da je nepoželjan u svom mestu

Od nas svet beži kao da smo vampiri, tvrdi bračni par Lidija i Jugoslav Bančić iz sela Kacabać kod Bojnika, kod kojih je ustanovljeno prisustvo HIV virusa.
Osmočlana porodica Bančić jedina je romska porodica u tom selu sa oko 350 domaćinstava. Dok se Jugoslav (40) i njegova supruga Lidija (35) nisu razboleli, sa svojim komšijama Srbima živeli su u slozi. 
 
Pakao nastaje istog momenta kada se kroz selo, pre 10 godina, proneo glas da se Jugoslav razboleo, a da je Lidija nosilac virusa.
 
- Od tada pa do danas živimo u potpunoj izolaciji. U prodavnicu ne smemo jer nas gađaju kamenjem, a prodavci čim nas vide zaključaju vrata. Mleko i hleb kupujemo čak u Leskovcu, tamo gde nas ne poznaju. Deca su nam izolovana u školi, zdravstveni radnici takođe beže od nas.  Pre neki dan doktor na dečjem odeljenju u leskovačkoj bolnici me izbacio iz ordinacije i nije hteo da kaže od čega mi je dete bolesno - priča Jugoslav koji je kao i Lidija pod konstantnom terapijom.
 
- Mi smo jedina bolesna porodica u Srbiji čija se deca nisu zarazila HIV virusom ni u majčinom stomaku ni posle rođenja. Sledili smo uputstva lekara, prošli sve obuke, a ja sam dobio i sertifikat predavača. Ali, našim seljanima ne može da se objasni da se sida prenosi seksualnim kontaktom - objašnjava on.
 
- U pola noći kamenicama su nam porazbijali sve prozore. Jednog dana mi je dozlogrdio život pa sam sa 500 lekova pokušala da se otrujem. Na sreću ili nesreću spasli su mi život - priča Lidija.
 
Bančići su dobili i zvaničnu potvrdu da su nepoželjni u selu, koju je potpisao starešina Kacabaća. Svaki fizički napad su prijavljivali policiji, ali napadači nikada nisu pronađeni.
 
Nastavak na blic.rs.
 
Autor: Blic

Teme

HIV
  • Steva

    30.04.2016 21:25
    To vam je fascinantni atribut naše drage Srbije - Što više odete na jug, to je veći užas. U Vojvodini smo mi lale i gde beli svet bude kad nam dođu u goste (Nije da se hvalim, al tako je, kod nas su skoro svi živi festivali i internacionalna okupljanja). Posle toga vam je Beograd i centralna srbija koji su još u redu ali sa znakovima ozbiljnijih problema, a onda odatle samo kreće užas, van par većih naselja.

    Ovim bednicima ne pomaže što su potrefili ubitačnu kombinaciju, nisu samo romi nego su još i zaraženim nečim. Naravno, ne zna srbijanac šta je to seksualno prenosiva bolest, on samo čim vidi nešto što ne razume, odmah kreće strah. i onda odmah posle toga nasilje. Prava slika srednjovekovnog društva.

    Ali dijamant mi je da je zvanični dokument na kom piše da mogu da se nose potpisao starešina. Toplo se nadam da kao rezultat celo selo bude izolirano od sveta, ali ako je ovo standard ponašanja tamo, teško će biti.
  • Zanovetalo

    30.04.2016 21:17
    Ceo grad zatvoriti u radni logor i provesti kroz sistem osnovne skole posto je ocigledno nisu pohadjali. I sta je to tacno staresina? Koliko znam plemenske zajednice su proslost, barem u Evropi. Zasto institucije ne reaguju? Ovo je direktno ugrozavanje osnovnih ljudskih prava!
  • novosadjan

    30.04.2016 20:39
    dzaba nam škole i diplome zaostali do bola

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.