Fondacija Dragice Nikolić ispred Soroša, Divca i Đokovića

Sa više od 400 miliona dinara prihoda u 2014. fondacija supruge predsednika Tomislava Nikolića ubedljivo je najimućnija dobrotvorna organizacija u državi.

Fondacija "Dragica Nikolić" sa samo dva zaposlena u 2014. prikupila je čak 409 miliona dinara, a toliko je otprilike i potrošila na razne humanitarne aktivnosti. Fondacija nema internet prezentaciju, izuzev kratkog opisa na supruga.predsednik.rs , a podaci iz registra fondacija pokazuju da je upraviteljka fondacije Violeta Karić, članica poznate porodice koja je u koaliciji sa SNS, a koja je javnosti znana uglavnom po tome što joj je Mobtel prodao stan na Vračaru za 185 evra po kvadratu. Članica Upravnog odbora Fondacije je Milena Nikolić, Dragičina snaja.

List "Danas" piše da ova Fondacija iz godine u godinu beleži oštar rast prihoda, što je u javnosti izazvalo sumnje u to da kompanije ne daju novac Fondaciji iz čovekoljublja, već zbog statusa osnivača - supruge predsednika Republike, odnosno iz interesa. Fondacija ulaže u razne oblasti uglavnom u vezi sa decom, a između ostalog je donirala aparat za veštačko disanje Institutu za neonatalogiju, više aparata bolnici u Vršcu, paketiće porodilištu Kliničkog centra, pa čak i kuću seoskoj porodici koju odgaja samohrani otac.

Da nije Dragice Nikolić, naimućnija dobrotvorna organizacija u Srbiji bi bila Fondacija za otvoreno društvo koji su zajedno osnovali Soroš i Sonja Liht sa 350 miliona dinara prihoda. Oni su skoro celu sumu utrošili za "razvijanje demokratske kulture i prakse", "evropeizaciju društvenog, ekonomskog, političkog i pravnog prostora zemlje" i slično.

Treća na listi je fondacija "Ane i Vlade Divca" sa 190 miliona dinara i novac je upotrebljen za pomoć raseljenim i izbeglim porodicama, a sa Unikredit bankom radi i na pomoći malim preduzetnicima kroz program "Ideje za bolje sutra".

Ostale fondacije imaju manje novca na raspolaganju, a "Danas" piše da je zanimljivo da sve fondacije imaju malo zaposlenih, koji su jako dobro plaćeni. Tako u fondaciji "Novaka Đokovića" jedan zaposleni ima 688.500 dinara platu u bruto iznosu, zatim sledi Fond za humanitarno pravo Nataše Kandić gde 12 zaposlenih u proseku primaju 566.000 bruto, a slično prima i 14 zaposlenih u fondaciji Soroša i Lihtove, 544.000 dinara bruto. Zaposleni kod Dragice Nikolić primaju 146.000 dinara.

Autor: Danas

  • Samarićanin

    04.05.2016 21:51
    ...
    Dragica-kraljica!A da li znate da na svakoj peleni koju je "fondacija D.N" donirala stoji izvezen monogram dotične?Nek se zna na vo vjeke vjekov!
  • *

    04.05.2016 19:02
    Ona se razume u fondacije ko Toma u ekonomiju (master)............
  • Novosadjanin

    04.05.2016 16:49
    ...
    Lako je tudjim k... gloginje mlatiti !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.