Poništen konkurs za nauku, Verbić nudi ostavku

Vlada Srbije poništila je na današnjoj sednici konkurs za finansiranje naučnih projekata, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić. Kao moralni čin zbog neuspeha konkursa, ponudiće ostavku.
Novi konkurs neće biti otvoren dok se ne formira Nacionalni savet za nauku.
 
Odgovarajući na pitanja novinara, Srđan Verbić je rekao da preuzima odgovornost za neuspeh konkursa i da će ponuditi ostavku premijeru. To vidi kao moralni čin” - ukoliko je to izvodljivo imajući u vidu da je vlada u tehničkom mandatu.
 
“Na današnjoj sednici vlade konkurs za naučnoistraživačke projekte poništen je većinom glasova. Verbić je naveo da su osim njega još neki članove Vlade podržali predloženi konkurs, ali nije hteo da kaže ko je kako glasao.
 
"Očigledno je da ne možemo da očuvamo i ljudski kapacitet, plate svih zaposlenih u nauci i da istovremeno podignemo kvalitet i kompetitivnost nauke"”, rekao je Verbić. Već u ponedeljak ministar će razgovarati sa predstavnicima svih relevantnih institucija koji mogu da doprinesu kreiranju sledećeg novog konkursa.
 
Verbić je istakao da će privremeno finansiranje projekata biti na snazi pošto je na osnovu odluke vlade jasno da se finansiranje produžava. “Potrebno je da se ta odluka potvrdi u skupštini kada bude formirana, tako da naučnici ne treba da strahuju za svoje prihode do sledećeg konkursa”, rekao je Verbić.
 
Konkurs za naučnoistraživačke projekte je raspisan 12. aprila i trebalo je da traje 30 dana, a Akt o vrednovanju, izboru, finansiranju i praćenju projekata, donet je nekoliko dana ranije. Vlada Srbije je, međutim, poništila taj konkurs.
 
Kao razlog za poništavanje navedeno je da nije uvažena pravna procedura i da konkurs, objavljen na sajtu Ministarstva prosvete, nije u skladu sa drugim zakonima i Ustavom. U protekle tri nedelje, od kada je raspisan konkurs, za nove projekte je stiglo 900 prijava.
  • ntn

    06.05.2016 20:06
    Potreban rez
    Da je potreban rez u nauci, svakako jeste, ali ovo pokazuje samo da je pobedio klan kvazi naučnika!
    Čast izuzecima, ali 90% istraživača i naučnika, nikad ništa nisu doprineli nauci osim presipanja iz šupljeg u prazno! Još kad se tome doda da je ovde najveći nepotizam i ostavljanje radnog mesta "uspešnoj" deci, jasno je da se ovo mora desetkovati!
  • Tehnički Ministar

    06.05.2016 17:15
    Ministar u ostavci
    Verbić podnosi ostavku!? Nakon ovih izbora svakako neće biti biti više ministar....u čemu je onda poenta njegove ostavke? Politički marketing ili personalna reklama? Ma idi, iovako si sramota za obrazovanje i obrazovni sistem! Jedino pitanje je da li ima bolji koji će doći na njegovo mesto, ili opet neki polupismen?
  • Kukulele

    06.05.2016 16:57
    Kucanje na otvorena vrata
    Kako moze da nudi ostavku kad je i on i njegova vlada u ostavci ? Ako vec hoce da ispadne neki moralista, onda treba da odbije eventualnu ponudu da bude u novoj vladi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija