Proslava male mature ponovo u kafanama?

Proslava male mature sve više se iz škola vraća u kafane.
Iako je Ministarstvo prosvete prvo slalo preporuke školama da osmaci slave u školskim salama, posle i zakonom zabranilo malu maturu u restoranima i hotelima, otkrivena je "rupa u zakonu": propisi zabranjuju školama da vode decu u kafane, ali ne postoji "veto" da to rade roditelji. Upravo tu mogućnost su udruženo iskoristili roditelji, đaci i agencije, te osmake tako, bez kršenja propisa, vode na maturske večeri.
 
Deo roditelja se buni, jer deci nije mesto u kafani, i smatraju da je proslava u školi primerenija, ali oni su u mnogim školama u manjini. Glasovima većina bira se kafana.
 
OŠ "Laza Kostić" iz Beograda jedna je od škola čiji će maturanti slaviti u restoranu, samo još nisu odlučili u kojem. Cena za obe ponude je 2.950 dinara, a sadržaj sličan - orkestar, animacija, večera od predjela do deserta i sokovi u neograničenim količinama.
 
- Kao posebna atrakcija u ponudi se navodi da je gost večeri "Pinkova zvezdica". Stvarno ne mislim da je to vrednost kojoj škola treba da uči decu. Proslava u školi mnogo je primerenija njihovom uzrastu. Tako je bilo ranijih godina organizovano, ali ove su roditelji izglasali drugačije - žali se majka jednog osmaka. 
 
- Škole nemaju dobre uslove za proslavu. Mali broj ima odgovarajuće sale. Škole su velike i teško je kontrolisati da ne uđe neko nepozvan. Najveći problem je hrana. U junu su već visoke temperature, pa hrana satima stoji u školi, izvan frižidera. Restorani imaju kuhinju, hranu čuvaju na hladnom, pa ne može da se pokvari - kaže Vanja Đekić. 
 
Sa proslavama u restoranima ne slaže se ni Ministarstvo prosvete i podsećaju na Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Da škola ne bi prekršila zakon, ugovore sa agencijama potpisuju roditelji
 

Više o ovoj temi čitajte OVDE. 

  • Razredna

    07.05.2016 22:19
    @Borko
    Ko tačno ima korist, ne znam, ali ja u opisu svog posla posredujem između roditelja i škole, tj. direktora. Pri tome se mnogo nerviram, kidam, nikad ne možete udovoljiti svačijoj želji, i trošim mnoooogo više vremena nego što mi dužnost nalaže. Za to ne dobijam nikakav bonus, da ne kažem dinar... Za direktore ne mogu da kažem. Dakle moja ''direktna korist'' je manjak vremena i živaca za sebe i svoju porodicu.
  • Ja....

    07.05.2016 09:23
    Kućni ljubimci još kako imaju svoj personality...krajnje je vreme da ne mešate babe i žabe!...a praznoglavo vaspitanje nema nikakve veze s time!
  • Харалампије

    07.05.2016 01:24
    Буди Бог с нама!
    Изкомплексираних ли родитеља и базираних наставника. Уместо да одгајају личности имам утисак да децу гаје као кућне љубимце.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.