Počinje suđenje Perišiću za špijunažu

Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišću i još dvojici optuženih za špijunažu danas bi trebalo da počne u Višem sudu u Beogradu.
Suđenje bi trebalo da bude javno, barem u delu za koji sud ne proceni da bi trebalo da bude zaštićen vojnom, službenom ili državnom tajnom, kada može da isključi javnost sa suđenja. Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.
 
Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe još u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet. Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal 2005, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom. Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. 
 
Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet. Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto i sada je krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.
  • Petar Pavlović

    20.05.2016 20:21
    dubravabobija@gmail.rs
    Sud je doneo odluku da se izuzmu dokazi tajnog praćenja i snimanja jer su montirani od strane Uprave bezbednosti, nezakonito prikupljeni i kao takvi ne mogu se koristiti u sudskom procesu. Imajući u vidu da je glavni pokretač akcije Aca Tomić, pravosnažno optužen za učešće u ubistvu premijera Đinđića, drugačiji ishod i nije bio za očekivati. Čitajući kknjuigu Vojna tajna I i II deo mogu samo da konstatujem da su druga dvojica sprečili građanski rat u Crnoj Gori te da su sprečili intervenciju VJ za šta treba da budu nagrađeni.
  • zivan

    20.05.2016 09:16
    I ovaj besse vojni, potom drzzavni funkcioner. Njegovi americcki nalogodavci su uspeli da prvostepenu osudu Hasskog tribunala na 27 godina robije u drugom stepenu ukinu. Do sada su uspevali da sudjenje pred ovdassnjim sudom razvlacce 14 godina i to je precizan pokazatelj koliko je nezavisno nasse pravosudje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija