Preminuo Bata Živojinović

Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22:45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu.

Koji dan pre vaskršnjih i prvomajskih praznika, zdravlje Bate Živojinovića naglo se pogoršalo. Upućen je u bolnicu "Sveti Sava", gde su ga lekari, posle teškog moždanog udara, pre četiri godine, pridigli, i posle oporavka u Selters banji procenili da mu je gotovo isto tako lekovita kućna nega. Bio je pod svakodnevnim nadozorom lekarskog tima. Pre ovog moždanog udara, Bati je 2006. popustilo srce.

Tako je počelo urušavanje Batinog zdravlja. Srčani, a potom moždani udar, pa gangrena koju je pokušavao da izleči na Kubi. Godine 2014. godine se povredio na snimanju filma "Led".  To je, veruju lekari, "preseklo" dobijenu protivgangrenoznu terapiju. Bolest je napredovala - do ovih dana, kada je stručni tim kardiovaskularne bolnice "Dedinje", uz saglasnost porodice, odlučio, krajem protekle nedelje, da Bati amputira deo leve noge i pokuša da mu produži život.

Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija.

Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u "Valteru u Sarajevu" Hajrudina Krvavca, u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz "Breza" Anta Babaje, kao i ulozi "U raljama života'' Rajka Grlića. Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije "Maestro i Margarita", "Skupljači perja", "Tri", a pamte se i njegove uloge u lakim komedijama.

Dobitnik je nagrade za životno delo "Slavica", u dva navrata "Zlatne arene" Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja.

Posle uvođenja višeštranačkog sistema u Srbiji izabran je za poslanika Socijalističke partije Srbije u nekoliko saziva parlamenta, a 2002. je bio i njen kandidat za predsednika Srbije, kada je osvojio oko 120.000 glasova.

Živojinović je bio među osnivačima, a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca. On je i jedan od osnivača Filmskog festivala u Sopotu. Na ovogodišnjem Festu dodeljena mu je nagrada Beogradski pobednik za životno delo.

  • Boki T.B.

    24.05.2016 18:44
    Bio je dobar glumac, posebno me je odusevio u ulozi Todora Strasnog. E sad imo je svojih gluposti u zivotu, tipa ta podrska vlasti itd i sta sad - nista. Mi smo tu on nije, jednog dana i mi necemo biti tu i sta - isto nista. U svakom slucaju nije zlostavljao decu ko poremeceni Majkl Dzekson.
  • Valter

    24.05.2016 12:31
    Umro je velikan,našeg glumišta. . Budimo ljudi,okanimo se pametovanja
    .Bata je to zaslužio.!!
  • *-*

    23.05.2016 23:04
    Da mi je
    znati, koji su ovi bolesnici sto udaraju minuse, na nase komentare. Aman, za aman, lecite se ljudi!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.