Zašto uvozimo robu lošeg kvaliteta, a plaćamo je skuplje i od Nemaca?

Razlika u kvalitetu proizvoda u razvijanim i manje razvijenim zemljama je i dalje velika, na čemu najviše profitiraju internacionalne kompanije.
Beleži se trend da u slabije razvijenim zemljama kvalitet proizvoda opada, dok cene konstantno rastu. Tako "kinder" čokoladno jaje, kafa "jakobs" ili neki drugi proizvod nemaju isti kvalitet ali ni cenu, u Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj ili Nemačkoj.
 
Česi su napravili uporednu analizu proizvoda koji se nude kod njih i u Nemačkoj i utvrdili da je od 24 testirana proizvoda, čak 14 njih bilo manje kvalitetno i skuplje nego u Nemačkoj. Prema pisanju Novosti, javna je tajna da veliki svetski proizvođači u svojim fabrikama imaju dve linije - prvu za kvalitetnije proizvode za najzahtevnije potrošače, a drugu za one sa manjih i siromašnijih tržišta.
 
U našoj zemlji ne postoje zvanična istraživanja koja bi uporedila kvalitet proizvoda u Srbiji sa ostalim zemljama Evrope. Predsednik pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević kaže da su razlike u cenama posledica njihovog slobodnog formiranja, bez dovoljnog uvažavanja realnih ekonomskih faktora i različite kupovne moći. On dodaje da razlika nivoa kvaliteta i cena u zemalja članicama EU i balkanskih zemalja ukazuje na nedovoljno funkcionisanje slobodnog tržišta.
 
"Na tržišta istočne Evrope stiže i roba koja se, zbog neispunjavanja propisanih standarda kvaliteta ne može prodavati u razvijenim zemljama, koje na taj način štite svoje interese i interese svojih građana", ističe Bogosavljević.
 
Ekonomista Danilo Šuvaković kaže da slabije razvijene zemlje, poput naše, imaju i slabije razvijene institucije koje "propuštaju" uvoz robe neodgovarajućeg kvaliteta. "Razlika postoji i kod cene, jer je na tržištu razvijenih zemalja jaka konkurencija. Međunarodne kompanije koriste uslove slabije konkurencije na tržištima nerazvijenih zemalja, pa tamo plasiraju robu lošijeg kvaliteta i po većim cenama", objašnjava Šuvaković.
 
Ovo je poseban problem, jer se takvi proizvodi prodaju bez dovoljnog informisanja potrošača i uz smanjenje mogućnosti za reklamaciju. Često se prodaju i kroz delove tržišta u zoni sive ekonomiju, čime su prava i interesi potrošača posebno ugroženi.
  • nervirach

    25.05.2016 07:32
    Koje pitanje. Pa zbog lobija prevaranata, velikih biznismena koji imaju amin vlasti.
  • Dusan Savic

    25.05.2016 07:17
    SSP
    Hteli ste SSP eo izvolite. uvozi se koliko ko zeli bez poreza. Eto trcite u evropu i dobicete upravo to sto dobijamo. Zatvaramo nasa preduzeca a nova koja se otvaraju daju plate po 200e. Lakse je uvesti neku robu i nabaciti marzu 200% umesto tu istu proizvesti kod nas. Ali tu je i nas kurs dinara.
  • Foteljaš

    25.05.2016 06:06
    Ja sve kupujem iz fotelje. Iz Kine. Ko zna da pametno bira dobiće od 3 do 4 PUTA jeftinije proizvode nego u Srbiji. Primer: LED sijalica najnovije tehnologije, kvalitetna iz fabrike košta 220-260 dinara. Kod Srbina u radnji - 1020 do 1200 dinara, ta ista. Preko oglasa - 500.
    A ovo donese poštar na kuću.
    Žao mi je jedino što i hranu iz Mađarske nema ko da donese na isti način. Poručiš - na kuću.
    Naravno da bi bilo jeftinije i od pijace.
    Pod pojmom slobodnog tržišta političari podrazumevaju ucene tipa:
    - Osim nečije Ideje nemaš drugog marketa u blizini. Pa ti slobodno biraj, demokratski.
    Zaista se vidi kako političari ne da ne štite - nego rade protiv naroda za strane interese.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija