"Železnice" na savetnike spiskale sedam miliona

"Železnice Srbije" potrošile su skoro sedam miliona dinara na konsultantske usluge samo u toku tri meseca ove godine, uprkos tome što beleže gubitke, koji se mere milijardama.

Naime, prema dokumentaciji u koju je "Alo" imao uvid, "Železnice Srbije" su u januaru za konsultantske usluge izdvojile 2,77 miliona dinara, narednog meseca još oko četiri miliona dinara, dok je u martu na ime konsultacija dato 50.000 dinara, što je zajedno 6,82 miliona dinara za samo tri meseca.

Nije poznat podatak da li resorno Ministarstvo saobraćaja kontroliše ovo preduzeće.

U "Železnicama" tvrde da je 6,8 miliona u prvom kvartalu za pružanje konsultantskih usluga kuće "Safege-Ardany" dato za potrebe realizacije kredita Evropske investicione banke, čiji je krajnji korisnik novoformirana kompanija "Infrastruktura železnica Srbije".

"Iako je reč o međunarodnom kreditu EIB i konsultantskim uslugama za potrebe realizacije tog kredita, taj kredit se formalno vodi na "Železnice Srbije", pa su one i morale da izmire navedene konsultantske usluge, kako ne bi bila ugrožena realizacija projekta. Reč je o projektu rekonstrukcije i modernizacije pruge Gilje-Ćuprija-Paraćin", kažu u "Železnicama".

Inače, na nenamensko trošenje novca u ovom preduzeću već se pisalo, a samo jedan u nizu sličnih postupaka rukovodstva "Železnica" je trošenje stotina hiljada dinara po restoranima, pa je tako ceh iz samo jednog restorana novcem "Železnica" potrošeno 740.314 dinara samo za poslednjih pet meseci 2015.

Brojnim malverzacijama u "Železnicama" bavio se i Savet za borbu protiv korupcije, koji je o saznatom obavestio Vladu, resorno ministarstvo i tužilaštvo, te sastavio i određene izveštaje dostupne na sajtu Saveta. Šteta koju je Savet iz tih dokumenata mogao da sagleda meri se stotinama miliona evra. Inače, Savet je još pre godinu dana utvrdio da je samo u poslovima obnove šinskih vozila za potrebe "Železnica Srbije" naneta šteta budžetu od oko 65 miliona evra zbog nenamenski potrošenih sredstava i neizmirenih poreskih obaveza pet remontera.

Do danas problem ovog preduzeća nije dobio svoj epilog, a pored svega preduzeće je 2014. godinu završilo sa gubitkom od čak 11,79 milijardi dinara.

  • zivan

    25.05.2016 05:55
    Kada su zeleznice pitanju, prioritet bi trebalo da bude dovodjenje postojece pruzzne mrezze u korektno funkcionalno stanje. Sve ostalo je odvlacenje pazznje javnosti od susstine problema...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.