Bez posla svaka druga mlada osoba u Srbiji

Svaka druga mlada osoba u Srbiji nema posao, a mladi koji su zaposleni izloženi su različitim oblicima eksploatacije, podaci su danas saopštenog istraživanja "Mladi u Srbiji 2015".

Na okruglom stolu "Kako žive, u šta veruju i čemu se nadaju mladi u Srbiji?", koji su organizovali SeConS grupa za razvojnu inicijativu i Friedrić Ebert fondacija, predstavljeni su rezultati tog istraživanja.

Koautorka istraživanja i studije Dragana Stanojevića kazala je da četvrtina stabilno zaposlenih i petina mladih koji istovremeno rade i školuju se rade više od 50 sati nedeljno, često bez nadoknade za prekovremeni rad.

Ona je dodala da 7,4 odsto mladih u Srbiji istovremeno radi i školuje se, a nefleksibilnost sistema obrazovanja čini dve trećine mladih u velikoj meri materijalno zavisnim od roditelja.

Koautorka istraživanja i studije Smiljka Tomanović kazala je da je obrazovna nejednakost među mladima u Srbiji očigledna i da se generacijski prenosi.

"Mlada osoba čiji roditelji imaju završenu osnovnu školu ima 4,2 puta manju mogućnost da završi srednju školu, a čak 79 puta manju mogućnost da stekne više ili visoko obrazovanje", kazala je ona.
 

  • Pera

    26.05.2016 08:31
    Da li ?
    Mom prijatelju je trebala radnica za sportski klub, dao je oglas na fejsu koji je namenski zavrsio na 10,000 adresa ( devojke od 18-35 godina, u Novom Sadu i okolini). Ocekivalo se minimum 200 poziva za posao, kad gle cuda, javile se 4 devojke... Pa gde su te nezaposlene devojke zeljne posla?
    Takodje znam puno devojaka i momaka koji ne rade i koji nece da rade za platu od 25-35.000 dinara.
    ' Bolje da ne radim nista nego za neku siću'
    Dosta mladih, skolovanih, imaju pogresan pristup pri zaposljavanju... misle da ako su zavrsili fakultete znaju da rade posao. Dolaze kod poslodavca iz recenicu 'Ja sam fakultetski obrazovan i necu da radim za malu platu'... Na pitanje sta znaju da rade jedini im je odgovor da su zavrsili faks...
    Ja sam poceo da radim sa 18 godina. Na raznoraznim gradjevinama, krecani, istovaranju slepera brasna i cementa, nisam pitao sta se radi vec kad treba da dodjem da radim! Nisam odmah trazio fotelju, mada sam na kraju zavrsio u njoj...
  • "Pametna" vlast

    26.05.2016 08:15
    Podelite deci zemlju - umesto tajkunima i strancima.
    Pa da vidimo koliko će ih biti bez posla.
    U Nemačkoj rukolu gaje na hektare.
  • nss

    26.05.2016 08:07
    nss
    e pa dragi narode i dragi omladinci birali ste ...eto vam,...u moje vreme kada se podigne omladina drzavni vrh se tresao a vi cutite i jos skupljate po 500 glasova za njih da bi vam nasli posao od 200 evra....zato razno razni bajatovici primaju po pet plata,stogodisnjaci sede u skupstini,silikonske pevaljke razbacuju na desetine hiljada evra za zurke a mi skupljamo po dinar da lecimo decu....fuj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.