Od sledeće nedelje vađenje pojedinih uverenja odlazi u istoriju

Od 8. juna državna uprava neće smeti da prilikom izdavanja dokumenata od građana traži podatke koje već ima u službenim evidencijama.

"Od 8. juna počinje proces u kome treba da se promeni način na koji uprava razmišlja i način na koji će građani biti usluženi", rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Ona je dodala da će građani moći da se žale ako im iz državne uprave budu tražili podatke koje već imaju u sopstvenoj evidenciji. Zakon predviđa i kazne za službenike, ako građanin podnese prekršajnu prijavu.

"Za početak očekujemo da uprava prestane da traži informacije koje su sadržane u ličnoj karti, odnosno izvode iz knjige rođenih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu. Izvod iz matične knjige rođenih, uveranje o državljanstvu i dokaz o prebivalištu su tri dokumenta za koji nema potrebe da se posebno traže i građani na tome treba da insistiraju", istakala je Udovički i naglasila da nema potrebe da se izvodi donose posebno, zajedno sa ličnom kartom.

Prema njenim rečima, u mnogim lokalnim samoupravama već primenjuju neku razmenu podataka i od kad je taj zakon usvojen rade na tome da savladaju i razmenu o svim podacima u službenim evidncijama.

"To ne znači da će prestati potreba da se ikakva uverenja pribavljaju. Na primer informacije koliko zarađujete, gde ste zaposleni, uverenja o zdravstvenom stanju i slična uverenja, ne stoje u službenoj evidenciji i moraće se i dalje pribavljati", rekla je ona.

Građani će na ovaj način kako je objasnila, uštedeti novac, ali i vreme.

"Za izdavanje izvoda su se plaćale takse, a zakon predviđa da provera informacije koju radi službenik bude besplatna", rekla je Udovički.

Građani će podnositi zahteve, a dokumenta će pribavljati državni organi iz službenih evidencija, a biće oslobođeni i od plaćanja takse za ta dokumenta. Puna primena zakona počinje od juna 2017. godine.

  • Sale

    04.06.2016 16:57
    Nema od ovoga nista. Kao prvo, u Srbiji ne postoji jedinstveni sistem sa svim podacima, čak ga ni MUP nema, već za svakakve usluge građana moraju da ulazi u različite sisteme. Kao drugo, ovim se teraju državni službenici da nešto i rade za svojih osam sati sedenja na poslu, a što je u suprotnosti sa trenutnom praksom, a to je da kada je već dobio posao preko veze podrazumeva se da ništa ne radi i prima platu.
  • cobo

    04.06.2016 16:52
    U Nemackoj ima cetiri vrste vozackih i sve vrede.Rodni list iz vremena Franje Josipa vredi jer je to dokaz o datumu rodjenja,imenu roditelja,prezimenu itd. A datum se ne moze promeniti ni roditelji.Stara valuta DM vredi neograniceno i moze se u neogranicenoj kolicini zameniti bez i malo nadoknade,samo za sumu vecu od 15 000 DM,treba licni dokument .Ako imas pola papirne novcanice eura zameni ti bez takse i to odmah.
    Jednom Hrvatu koji je za vreme rata zazidao oko 300 hiljada dm i koje su zbog vlage propale,sest sluzbenika je sortiralo u nemackoj centralnoj banci u Frankfurtu i sastavljalo komadice i sve sto su uspeli sastaviti dobio je u novim novcanicama bez i jednog pfeniga nadoknade i provizije !!!!! I onda neko kaze to ti je Svabo,a sta je sa nama,jesmo li mi ludi ?
  • Y.

    04.06.2016 16:50
    Hahaha.. Već 10 godina laprdaju kako više ne moramo da vadimo IMKR malađi od 6 meseci, već da važi bilo koji sa tzv. hologramom. Svaki put kada sam doneo takav, naravno, tražili su koji nije stariji od 6 mrseci.. Nema ovde sposobnih i pametnih ljudi. Sve partijaši i politikanti, a skupština je kao dečji lunapark, pa tako i naši ministri kao deca što trče sa jednog ringišpila na drugi, sad je ministar za manjine, pa onda ekonomije, pa zdravstva, pa odbrane.. Oni (svaki od njih) mogu biti ministri bilo čega..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.