Svaki treći poslanik u republičkom parlamentu iz Beograda

Polaganjem zakletve u petak, konstituisan je 11. saziv republičkog parlamenta.

Ukoliko neko od poslanika odustane, ode u izvršnu vlast, ili na neku drugu funkciju, njihove mandate dobiće prvi sledeći na listi. Ipak, i sa takvim minimalnim izmenama, nova skupština biće puna Beograđana. Svaki treći poslanik od ukupno 250 ima prebivalište u glavnom gradu Srbije.

Beograd donosi najviše poslanika, iako ima 23 odsto u ukupnom broju stanovnika. I u ovom sazivu, njih ukupno 82, što je za šest manje nego u prošlom sazivu. Poželjno je da opštine i gradovi budu ravnomerno zastupljeni, ali nije nužno, ukazuju u SNS-u gde ih je najviše.

"Građani ona osnovna i najvažnija prava ostvaruju pred lokalnim samoupravama a ne pred republičkim organima. Nikad nisam video da naš građanin ima problem sa republičkim organima, uglavnom su imali sa lokalnima samoupravama", kaže Veroljub Arsić iz SNS-a.

Za neravnomernu zastupljenost kriv je izborni sistem, ukazuje deo opozicije.

"Mi smo imali otvoren konkurs za kandidate i građani su mogli da se jave iz cele Srbije. Javili su se, popunili formular i na osnovu toga smo kandidate bodovali, imali smo set kriterijuma", kaže Jasmina Nikolić iz Pokreta Dosta je bilo.

"U ovom izbornom sistemu mnogo manje je važno ko odakle dolazi, a mnogo veći problem je ko koga predstavlja, a toga čini mi se da poslanici nisu svesni", kaže Aleksandra Jerkov iz DS-a.

"Nije dobro da je opet došlo do beogradizacije parlamenta. Međutim to se ne odnosi na Demokratsku stranku Srbije. Naš klub koliko god da nije veliki i koliko god da nemamo poslanika, negde smo se ravnomerno rasporedili. Iz Beograda sam samo ja", kaže predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić.

Važno je da svi građani i geografski i kulturološki budu zastupljeni u Narodnoj skupštini, ukazuju manjinske stranke.

"Narodni poslanik ni moralno ni suštinski nema pravo predstavnika samo svojih glasača, ali u svakom slučaju treba da bude predstavnik zajednice iz koje dolazi, prostora iz kog dolazi", kaže Muamer Zukorlić iz BDZ-a.

Povezivanje građana sa poslanicima kao izabranim predstavnicima jedna je od najvažnijih funkcija parlamenta.

"Ukoliko imamo takvu disproporciju mi konstantno imamo milion ili više od milion građana koji apsolutno nemaju nijednog čoveka iz svog regiona kome mogu da se obrate sa nekim regionalnim problemima", kaže Bojan Klačar iz Cesida.

Zastupljenost regiona u parlamentu bi se povećala promenom izbornog sistema, napominju u Cesidu kao i da geografska reprezantnost nije presudna, ali je važna.

  • Vojvodina Republika

    05.06.2016 17:02
    Još jedan od egzaktnih dokaza da je zemlja u potpunosti beogradizovana i da joj treba temeljni pretres i promena.

    p.s. deo vesti da beograd ima 23% u ukupnom broju stanovnika je notorna laž i administrativna manipulacija - opština Palilula se graniči sa Zrenjaninom a na jugu je "beograd" skoro do Aranđelovca
  • zivan

    05.06.2016 13:40
    Nekada je bilo joss i visse poslanka iz Beograda. Medjutim, prava privilegija stanovnika glavnog grada je zaposlenje u drzavnoj administraciji, skoro tri cetvrtina cata je u Bprestonici...
  • Steva-NS

    05.06.2016 12:22
    Dobro je,što je svaki treći poslanik iz Beograda,jer se,ionako,Srbija svela na Beograd!Manji troškovi dnevnica,troškova putovanja,odvojenog života,mobilnih telefona, .......!Još kad uđemo u EU,pa nas "rasterete" delova jadne nam Srbije,ima pod vođstvom Skupštine,da procvetamo!Da se ništa ne može oteti kontroli,tu su belosvetski Savetnici vrlih nam Vođa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.