Vladika stavio svoj lik na zlatnik i kese

Vladika šumadijski Jovan nadmašio je ostale episkope i uradio ono što niko nije - iskovao je svoj lik na zlatniku, a samoljubje se nije tu završilo pa je njegov lik i na kesi.

Kako piše "Blic", kroz istoriju je bilo vladara koji su kovali svoj lik na zlatnicima, ali bi oni češće bili na poleđini a primera radi, Hristos na naličju.

Međutim, kod vladike šumadijskog je obrnuto. On je na licu, a manastir Studenica na naličju. Iako se ova svetinja ne nalazi u Eparhiji šumadijskoj kojom upravlja Jovan, završila je na zlatniku sa vladikom jer je on osamdesetih godina prošlog veka bio iguman studenički. Tako je vladika ovaj svoj životni period pretočio u zlato.

Na kesi je, međutim, samo episkop - iz profila sa svojeručnim potpisom. Nije neobično da vladike naruče štampanje kesa, ali je to do sada isključivo bilo sa imenom eparhije i koriste se oko velikih crkvenih praznika za pakovanje darova, piše "Blic". Vladika šumadijski je sebe stavio na kesu, kvalitetnu, papirnu, i to crvene boje. Inače, crvena boja u Crkvi označava nevino prolivenu Isusovu krv na Golgoti. Međutim, vladika Jovan nikako se ne bi mogao podvesti pod stradalnika ili nečiju žrtvu.

Pored kuće koju koristi njegov prethodnik episkop Sava, on je sagradio dvor ne baš u pozlati poput bivšeg vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija (Kačavenda), ali svakako među najluksuznije opremljenim. Do sada je jedini vladika sa svojim inicijalima na registarskim tablicama bio mladi episkop svenemački Sergije, međutim, u red je stala i stara garda. Na svom luksuznom "frimontu" vladika Jovan slučajno ili namerno ima svoje inicijale - VJ. Nije poput Sergija stavio i svoje godište uz inicijale, kod Jovana stoji čista stotka - 100 VJ.

Vladici Jovanu ovo nisu prva "uzdizanja" sebe. Prema ranijim saznanjima ovog lista, on je pre nekoliko godina napravio i kalendar sa svojim likom. Dvanaest meseci, a u svakom vladika Jovan, nasmešen u drugoj odeždi, boje prilagođene godišnjem dobu.

Na pitanje kako bi Crkva okarakterisala stavljanje lika na zlatnik, kesu, kalendar, profesor Teološkog fakulteta, koji je zamolio da ostane anoniman, kaže da se radi o kultu ličnosti.

"Kult ličnosti kojim vladika pokazuje da se nije postavio kao onaj koji treba da služi svima nego je onaj koji se postavlja iznad svih. Feudalac, a ne duhovnik", poručuje profesor.

  • Neoplanta

    07.06.2016 16:34
    Bra'o Sremčino!

    A ovaj lik koji je samoinicijativno od sebe napravio kesu, mnogo govori o nekoj, kako se ono zvaše, aha, inteligenciji...
  • Jovan

    07.06.2016 06:55
    Lletić
    Takve treba razrešiti dužnosti i poslati u neki manastir da se do kraj života uče poniznosti u pravoslavlju kroz post i molitvu.
  • Milenko

    06.06.2016 03:14
    Neće da ga zaborave
    Veli da je to sve uradio da ga ne zaborave:
    http://zicer.org/2016/06/06/vladika-jovan-stavio-sam-lik-na-zlatnik-da-me-ne-zaborave/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.