Zatvori u Srbiji pretrpani, nedostaju čuvari

Ključni problemi sa kojima se suočavaju zatvori u Srbiji su preveliki broj osuđenika, neadekvatan broj pripadnika službe obezbeđenja, neodgovarajuća zdravstvena zaštita i činjenica da vaspitači obavljaju poslove poverenika za alternativne sankcije, pokazuje danas predstavljeno istraživanje Inicijative mladih za ljudska prava o pravima lica lišenih slobode.
Prema rečima istraživača Inicijative Marka Milosavljevića, trenutna brojna stanja osudjenika uskladjenija su sa kapacitetima u manjim ustanovama, ali na opštem nivou ostaje problem prevelikog broja osuđenika, kao i onih koji čekaju na izvršenje kazne.
 
"Služba obezbeđenja još uvek nema adekvatan broj zaposlenih, a veliki problem predstavlja i zabrana zapošljavanja. Pored toga, problematična je i zdravstvena zaštita, malo prostora za indivdualne i kolektivne razgovore sa osudjenim licima i to što vaspitači obavljaju poslove poverenika za alternativne sankcije", kazao je Milosavljević.
 
Kako je naveo, iako su od 2011. godine uspostavljene 24 povereničke kancelarije, one u praksi još nisu zaživele na pravi način.
 
Koordinator programa Inicijative Ivan Đurić ocenio je da i dalje postoji velika potreba saradnje države sa civilnim društvom u reformi zatvorskog sistema.
 
"Vidimo da je najbolje rešenje da postoji poverenje i medjusobna saradnja izmedju organizacija civilnog društva i institucija, pre svega Uprave za izvršenje i Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM)", rekao je Djurić ukazavši na značaj regionalnog pristupa u prevenciji torture.
 
Predstavnica Zaštitnika građana Jelena Samardžić istakla je da postoje podudarnosti u nalazima izveštaja te institucije za 2015. godinu i izveštaja Inicijative i da se one prvenstveno odnose na problem lekarskih pregleda osuđenika, terapije i statusa osoba sa mentalnim smetnjama.
 
"Postoje određene manjkavosti ali Uprava radi i na preduzimanju mera kako bi se to rešilo u budućem periodu", kazala je Samardžić.
 
Ona je dodala da je jedna od važnih preporuka NPM-a da služba zdravstvene zaštite bude izmeštena van Uprave za izvršenje, kako bi medicinski radnici imali nezavisniji položaj, što je od izuzetnog značaja kako u očuvanju standarda zdravlja, tako i u dokumentovanju povreda pri torturi.
  • Pametno se ne može

    28.06.2016 08:17
    Nedostaju im one eksplozivne ogrlice, pa nek se sami čuvaju.
    Ili, investicioni kredit, start-up iz EU, pa neka nezaposleni samo grade zatvore, biće kapaciteta i za čuvanje zatvorenika iz drugih država...
    Što da gradimo vrtiće i fabrike, to su glupi komunisti radili.
    Budućnost samostalne Srbije je u zatvorima.
    Neka svaki kvart dobije svoj zatvor.
    Neka svaki građanin bude u zatvoru.
    Eto besplatnog rada i mamca za strane investitore...
  • Zivan

    28.06.2016 07:34
    Sama Srbija, kao celina, je jedan veci zatvor...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.