Trudnice opet ostale bez leka koji sprečava pobačaj

U apotekama u Srbiji nema leka "utrogestan", koji sprečava pobačaj, ali se koristi i u procesu vantelesne oplodnje.
Ovog hormonskog leka od 200 miligrama nema od pre desetak dana, a u apotekama je skoro nemoguće naći i njegovu slabiju verziju od 100 miligrama, piše Dnevnik. "Utrogestan" je progesteron neophodan za redovno održavanje trudnoće, a u slučaju pada potrebne koncentracije tog hormona može doći do spontanog pobačaja. 
 
Doktorka Mima Fazlagić iz GAK "Narodni front" u Beogradu objašnjava da je ovaj lek u širokoj upotrebi kod nas, maltene više nego bilo gde u svetu.
 
- Veliki broj žena, više od 70 odsto, koristi ga tokom trudnoće. Nije štetan, ne može da izazove komplikacije ili overdoziranje, kao kad se piju vitamini. Postoje zamene, ali daleko su skuplje i komplikovanije, pa zamene za njega maltene nema – rekla je doktorka Fazlagić.
 
U Agenciji za lekove objašnjavaju da je do nestašice došlo zbog toga što uvoznik "Farmalogist" nije podneo zahtev za kontrolu leka. Nosilac dozvole za lek, "Sodimed", pre nedelju dana je Agenciju obavestio o očekivanoj nestašici i najavio da će uvoznik u prvoj nedelji ovog meseca podneti zahtev za kontrolu kvaliteta. Tako bi u najboljem slučaju lek mogao da se nađe u apotekama tek u drugoj polovini meseca.
 
Ovaj lek već godinama s vremena na vreme nestaje s apotekarskih polica. Nije ga bilo u julu 2012, januaru i junu 2013. godine, a nestajao je i u novembru i decembru 2014.
  • eva

    01.07.2016 18:14
    Trudnici
    Nemam sta da krijem, ovde je sve anonimno. Nije mi niko u DZ trazio nikakve dodatne analize nigde drugde, isto tako ni ginekolog na Poliklinici. Necu nikoga da imenujem zbog moguce reklame. Svejedno, svi su mi pristupili profesionalno i nisu odugovlacili. Za mesec dana sam uradila briseve, HPV, pregled uz, kolposkopiju i biopsiju, dobila nalaze i sad sam opustena, jer samo pratimo. Isto tako i za spiralu. Dr mi opet dala uput i sve sredjeno maksimalno brzo i efikasno.
  • Trudnica

    01.07.2016 16:08
    @Eva, recite istinu
    Nije uhvaćen, dobro ste rekli, jer su uigran tim (što bi AV rekao kao hobotnica). Lično sam bila prisutna kada je sestra rekla da je policija napravila zabelešku...Zar u Betaniju ne idu samo trudnice i porodilje?! I one žene koje moraju da urade određene ginek. intervencije. Što bi vi išli tamo posle porođaja? Niste bili jasni koje odeljenje je za svaku pohvalu? Vi mate sreće, pa sve završavate u DZ, a šta je sa onim ženama koje to ne mogu? Hajde budite malo solidarni, a ne tako isključivi. Vi svoje obavili i baš vas briga za sve ostale buduće majke, divno. Kako bi vi reagovali da nema leka koji vam je neophodan da iznesete trudnoću?
    Uostalom ženo, koga vi obmanjujete ovde? Nas ili sebe? Garantujem da ste od svog ginekologa iz DZ izašli s ceduljom u kojoj privatnoj lab. možete sve završiti brzo i "stručno".
    Najkrumpiranija ustanova u NS je Betanija i hvala 021 što su objavili komentar!
  • eva

    01.07.2016 11:28
    trudnici
    Kako mislite da policija nije retka stvar? Nesto se ne secam da je iko ikada tamo bio uhvacen za mito, koje VECINA uzima i trazi.
    Ja od porodjaja ne zalazim tamo, niti cu. Imam dobru dr u Dz, ako nesto zatreba posalje me na Polikliniku, tamo mi sve uradi i ne traze da idem privatno i sl. To odeljenje je za svaku pohvalu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.