Svaka šesta žrtva porodičnog nasilja je muškarac

U subotičkom Centru za socijalni rad kažu da se porodično nasilje nad muškarcima beleži u svakom šestom slučaju.

Psihilog iz ovog centra, Smilja Ćuk, kaže da je na teritoriji subotičke opštine u prošloj godini bila prijavljena 101 žrtva nasilja, što je u odnosu na godinu pre porast za čak 20 odsto.

- Od tog broja bilo je 16 prijavljenih slučajeva u kojima su žrtve nasilja bili muškarci, što je oko 16 odsto u odnosu na ukupan broj prijavljenih slučajeva. Dvoje je bilo dece do 17 godina, troje je mladih, osam odraslih i troje starih - kaže Smilja Ćuk.

Predsednik udruženja "Muška sigurnost" iz Ćuprije Duško Trifunović, tvrdi za Mrežu 21 da neki oblik nasilja trpi čak svaki treći muškarac u Srbiji.

- Statistika je poražavajuća. Svaki treći muškarac kaže da ima problem sa nepoštovanjem supruge, omalovažavanjem, finansijskim izrabljivanjem, seksualnom iznudom, nipodaštavanjem. To su isto oblici nasilja nad muškarcima - smatra Trifunović.

Smilja Ćuk navodi da muškarci najčešće trpe nasilje od svojih partnerki, ali i dece.

- Razlozi mogu biti različiti, ali najčešće je to zbog bolesti roditelja. Još ako su u pitanju starije generacije koje ulaze u demenciju i zbog staračkih promena koje mladi ne mogu da private, dešava se da dolazi do verbalnih sukoba, psihičkog nasilja, pa na kraju i fizičkog. Nerazumevanje za staračke promene roditelja od strane dece i s druge strane, nerazumevanje potreba mladih od strane roditelja razlozi su zbog kojih najčešće dolazi do sukoba i nasilja - kaže ona.

Slučajeva porodičnog nasilja, pa i onog u kome su žrtve muškarci ima više, ali pitanje je koliko su naše tradicionalno društvo i neka uvrežena shvatanja da je muškarac glava porodice kome je podređeno sve, prepreka da muškarci prijavljuju slučajeve porodičnog nasilja u kome su oni žrtve. Smilja Ćuk smatra da je tome razlog sramota da muškarca da prizna da ga tuče ili zlostavlja supruga ili partnerka.

- Sigurno da postoji ta barijera i sramota što on nije u stanju da sam izađe na kraj sa tim problemom. To sve zavisi od ličnosti, od toga koliko sebe cenite, koliko niste ili jeste predodređeni za žrtvu. Ima ljudi koji se sažive sa svojom ulogom žrtve i trpe misleći da to tako treba da se dešava i da je uvek on kriv - kaže Ćukova.

Da je još uvek sramota da muškarac prijavi da trpi nasilje smatra i Duško Trifunović.

- U malim sredima je jako teško da muškarac to kaže jer biva obeležen od strane društva, koje će ga izopštiti. Izopštiće ga porodica, kolege na radnom mestu, komšiluk. Svi će mu reći - ti si to trebao da rešavaš tako i tako. To će mu reći i policajac koji dođe po prijavi. Na sreću, nama su se javljale majke ili sestre muškaraca koji imaju problem, ali sada se sve češće javljaju i sami muškarci - kaže Trifunović.

A kada se slučaj prijavi i uđe u proceduru Centara za socijalni rad i sudova pitanje je da li sudovi štite prava zlostavljanog muškarca. M. P.  iz jednog mesta u Vojvodini, žrtva porodičnog nasilja, kaže za Mrežu 21 da je posle njegove jedne tužbe, a u pitanju je tužba za razvod braka, on tužen čak 19 puta od strane svoje bivše porodice.

- Oni mene doživljavaju kao monstruma. Nismo ravnopravni ni onog momenta kada ulazimo na vrata, kada nas sudski službenik proziva. Na samom ročištu kada nisam sa advokatom to je takvo ponižavanje u obraćanju prema meni, nedavanje prilike da kažem bilo šta, da ukažem na propuste. Imao sam 109 ročišta, 19 postupaka i valjda sam nešto iz toga naučio i pokušao sam iz toga da se branim, da ukažem sudu na propuste. Međutim, bio sam osuđivan na ročištima koja nisu ni završena. Osuđen sam na 12 meseci, odslužio 10, osuđen sam na tri meseca zatim, imao sam dve novčane kazne. To su stvari koje se dešavaju na sudu za koje javnost ni ne zna kako se odigravaju - tvrdi M.P.

Da su muškarci diskriminisani pred sudom i da za to nema sistemskog rešenja smatra i Trifunović.

- Zakoni mogu da se menjaju, ali primena je ono zbog čega mi pozivamo na dijalog i razgovor. Ali nas, kao organizaciju koja štiti prava muškaraca niko ne poziva. Međutim, mi ćemo istrajati. Naš cilj je da tu pojavu definišemo. Društvo sada priznaje da ima muškaraca koji trpe nasilje, ali to nije procesuirano od strane zakona - zaključuje predsednik udruženja "Muška sigurnost".

  • Branislav Slavulj

    07.10.2020 07:27
    Pravda nije jednaka za sve
    Spletom nesrećnih okolnosti sam odrastao uz očuha, pa uz babu, pa smo se selili stalno zbog prirode posla mog očuha koji je preminuo 12 aprila ove godine. Njegov sin a moj polubrat je stalno činio prestupe, bio njegov mezimac.Dobio sam kompleks niže vrednosti, razboleo se od depresije, pritiska, pao sam u sred zime noseći drvo na ramenu i povredio kičmu. Psihičko nasilje se pretvorilo u fizičko a ja završio na lekovima. Moj polubrat je stalno dovodio kući devojke niskog morala. Pokušao sam se otrgnuti ali sam ostao u selu da čuvam majku koja je isto žrtva. Poklonila mi je pola kuće na sudu, i ovlastila za penziju koja je vrlo mala. Od tada mirno ne spavamo. Majka neće da izađemo odatle a brani mi da prijavim i brata i snaju jer je prešlo u fizičke nasrtaje.Osladilo im se da se iz koristi iživljavaju a Centru sam se obraćao uz kompromis zbog dece da im ne ispaštaju. Molim vas, nemojte me osuđivati ako postoji neko kompetentan diskretno da mu pomogne, savetuje ili ako postoji broj za muškarce žrtve nasilja. recite mi. Imam 47 godina ali na pomolu nigde mirne luke. Hvala od srca. B. S.
  • Danko Petrović

    23.01.2018 06:42
    Źene su zlo
    Rešenje je kofer u ruke i doviđenja.
  • dragan

    19.10.2017 14:06
    nasilje
    Sramota,da samo se govori o nasilju nad zenama.direktno sam izlozen psihickom , fizickom ,zapostavljanju i ignorisanju od supruge i moje sestre od strica koje su u vezi i sprezi u pokusaju da me isteraju iz stana i da one rade sta hoce.Takodje se plasim da ce me otrovati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija