MUP upozorava na prevarante na internetu, ojadili firme za milion evra

Pripadnici MUP Srbije utvrdili su da su mala i srednja preduzeća najviše ugrožena prevarama preko interneta i ustanovili su da je do sada više desetina privrednih subjekata iz Srbije oštećeno za više od milion evra, saopšteno je iz MUP-a.

Kako je navedeno, zloupotrebom komunikacije preko interneta, izvršioci krivičnih dela lažno se predstavljaju u ime strane kompanije sa kojom pravni subjekat iz naše države već ima poslovnu saradnju i nakon ugovorenog posla u prevarnim porukama odmah nakon legitimno prosleđene poruke od strane legitimne kompanije u kojoj se nalaze instrukcije za uplatu, šalju nove poruke sa izmenjenim dispozicijama za plaćanje (IBAN broj).

Prevaranti koriste lažne naloge za elektronsku poštu, gde se u odnosu na pravi nalog promeni jedan karakter, kako bi lažni nalog izgledao kao pravi, pa tako recimo pal@paj.com postaje pa1@paj.com izmenom "l" u "1" i razlika je teško uočljiva, napominju u MUP. Ističu da su takve izmene još teže uočiti ukoliko se komunikacija sa poslovnim partnerima odvija svakodnevno, a izvršioci tih krivičnih dela prethodno naprave i lažne "fišing" internet stranice pravnih lica u inostranstvu koje su identične sa pravom internet prezentacijom, ali opet sa teško uočljivom slovnom promenom.

Da su prevareni, oštećeni saznaju tek nakon što kontaktiraju stranu kompaniju da pitaju zašto roba nije stigla na vreme, a u proseku, prevare se otkrivaju od strane oštećenih tek nakon tri do šest radnih dana, što je za počinioce krivičnih dela sasvim dovoljno da novac u inostranstvu podignu sa računa.

Do sada je utvrđeno da je došlo do imovinske štete u iznosu od preko 1.000.000 evra na štetu više desetina privrednih subjekata iz Republike Srbije, a navedenim radnjama izvršilaca krivičnog dela prevare najviše su ugrožena mala i srednja preduzeća.

Iz MUP-a savetuju pravnim licima i da nikako ne odgovaraju na elektronske poruke opcijom "Reply to sender", već da sami unesu elektronsku adresu poznate kompanije sa kojom sarađuju pre slanja. Takođe, o navedenim kriminalnim aktivnostima neophodno je upoznati sve zaposlene u preduzeću koji su zaduženi za spoljnotrgovinski promet i izvršavanje naloga za prenos novčanih sredstava, te im skrenuti pažnju da njihove elektronske adrese sadrže šifre sa što većim brojem karaktera koje bi osim alfanumeričkih znakova u sebi sadržavale i specijalne znake kao što su ''$#(:%*''. Takođe, ukoliko postoji mogućnost, potrebno je uvesti i dvostruki nivo autentifikacije za pristup elektronskoj pošti.

  • ex chapman

    11.07.2016 14:18
    upozorenje
    ovim putem želim da obavestim MUP da su se u zemlji pojavila neka sumnjiva lica koja već skoro 3 decenije pljačkaju državnu, društvenu a bogami i privatnu imovinu! čak se sumnja da su uspeli da korumpiraju neke državne organe, da kontrolišu šerc/uvoz svega - od "karavana" do heroina! ova lica su vlasnici brojnih medija te se u javnosti lažno predstavljaju kao ugledni biznismeni ili političari. molim MUP da ova lica uhapsi i privede pravdi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.