Licencu dobilo 5.000 radnika obezbeđenja

Oko 5.000 radnika firmi za obezbeđenje do sada je dobilo licence za rad.

Svi radnici privatnih firmi za obezbeđenje će do kraja godine morati da prođu obuku, polože stučni ispit i tako steknu licencu potpisanu od strane MUP-a. Direktor udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije Đorđe Vučinić kaže da su firme za obezbeđenje ozbiljno shvatile nove propise.

"Obuku je prošlo između 15 i 18 odsto ukupnog broja radnika obezbeđenja, što je procenat koji nam daje dobre izglede da do kraja godine završimo proces licenciranja osoblja", navodi Vučinić.

Očekuje se da do deset odsto zaposlenih svakog meseca završi obuku, a trenutno najdalje su u procesu licenciranja otišle velike kompanije koje imaju sopstvene službe obezbeđenja.

Zakon o privatnom obezbeđenju donet je pre dve godine, a jedna od njegovih odredbi nalaže da privredno društvo koje pruža usluge obezbeđenja mora da ima najmanje 10 licenciranih radnika da bi moglo da aplicira za licencu. Troškove obuke i ispita plaća poslodavac.

U sektoru obezbeđenja radi oko 30.000 ljudi.  

  • Zoks

    06.11.2022 22:52
    Kimentar
    Posao za najgoru bedu . Radnika nenaju vise nigde .mogu da zaposle narkose i alkose.
  • nedjo

    28.12.2016 20:42
    ipiti
    ispiti treba da su tezi i da predavanje traje barem 2 meseca
  • Beli

    28.11.2016 17:00
    DRŽAVNI LOPOVLUK
    Sve ovo je u cilju otimanja para od i ovako siromašnih radnika koji ovaj posao rade jer nemaju mogućnosti da nađu bolji. Zamislite radnika sa 50 i više godina koji mora da plati obuku i ispit 200e a plata mu je 150e i ako ne prođe ( a neće je proći jer je prerastao za bilo kakvo učenje bilo čega) ide na ulicu i postahe socijalni slučaj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.