Poslodavci prvo prijavili, pa odjavili radnike

Inspektorat za rad je utvrdio da su pojedini poslodavci kod kojih je prilikom nadzora u 2016. otkriveno troje i više neprijavljenih radnika, prijavili te radnike na obavezno socijalno osiguranje, ali su ih posle 10-15 dana ponovo odjavili, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ti slučajevi su otkriveni uvidom u evidenciju Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, zbog čega je Inspektorat od 4. do 14. jula kod tih poslodavaca sproveo vanredne i nenajavljene nadzore. U kontrolama 313 poslodavaca zatečeno je 4.058 radnika, od kojih je 356 bilo angažovano na crno.

U prethodnim kontrolama ove godine kod tih poslodavaca je otkriveno 2.023 neprijavljena radnika, što znači da je nakon nadzora inspektora radni odnos zasnovan s njih 1.873. Novom kontrolom je utvrđeno da je od tog broja 1.264 i dalje u radnom odnosu, a 609 više nije zaposleno. Među angažovanim radnicima 135 je ponovo radilo na crno. Osim toga, kod kontrolisanih poslodavaca otkriven je i 221 novi neprijavljeni radnik.

Radnici na crno zatečeni su kod ukupno 76 poslodavaca, a radnici s kojima je posle prethodnog nadzora bio zasnovan radni odnos pa su u međuvremenu odjavljeni, otkriveni su kod 32 poslodavca. Najviše neprijavljenih radnika zatečeno je kod jednog poslodavca u Vranju – 41, zatim kod po jednog u Trgovištu – 32, Gornjem Milanovcu – 18 i Velikoj Plani – 16. Najviše radnika je ponovo angažovao na crno jedan poslodavac u Nišu – 30, zatim po jedan u Irigu – 11, u Gornjem Milanovcu – 15 i Kraljevu – sedam.

Zbog utvrđenih prekršaja, inspektori su odmah podneli 42 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca i izdali deset prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora ili kopije ugovora na mestu rada.

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, inspektori su odmah doneli i 54 rešenja kojima su poslodavcima naložili da s neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji, kao i novčani iznos osnovne zarade, da dostave zaposlenima obračun zarade i vode mesečnu evidenciju o zaradi i naknadi zarade.

  • Eh

    18.07.2016 17:45
    hoćeš-nećeš
    Već viđeno, tako je i vođa, prijavio da zna ko je rušio Savamalu, pa odjavio.
  • Dada

    18.07.2016 17:44
    A iznos ?
    A kada cete, gospodo, da provrsljate malo po firmama i vidite da su, nekim cudnim cudom, ljudi sa fakultetom koji govore tri strana jezika svi odreda prijavljeni na minimalac sa tri razreda srednje skole ? A ostalo dobijaju na ruke, i zbog toga ne mogu kredit da dignu, cekove, da odu na porodjajno, uplacuju im se minimalni doprinosi itd. Hocemo prijave na pun iznos plate!!!!
  • Kaligula

    18.07.2016 12:40
    Plakao sam od tuge gledajuci slucajno RTS na kome se hvale sa prijavljenih 100ak radnika, smesno... tuzno i tragicno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.