Stari studenti mogu da pređu na bolonjski sistem

Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov izjavio je da se "večitim studentima" ne zabranjuje da studiraju, već da se ukidaju zastareli studijski programi koji nisu akreditovani, a tim merama biće pogođeno oko dva odsto studenata.

"Studenata ima 250.000, od toga je možda dva odsto pogođeno ovim merama. Ne možemo menjati zakon svaki put kada to odgovara nekoj interesnoj grupi i pitanje je da li je to dobro za kvalitet obrazovanja", rekao je Šuvakov.

On je za RTS rekao da će i posle 30. septembra "večiti studenti" moći da upišu neki od srodnih, ali akreditovanih programa, po bolonjskom sistemu, gde će im fakulteti priznavati ranije položene ispite.

Šuvakov je najavio i da će početkom naredne školske godine biti napravljen i registar nastavnika u visokom obrazovanju, koji će popunjavati i privatni i državni fakulteti.

Studenti koji su fakultet upisali pre 2006. godine, prema zakonu, moraju da diplomiraju do 30. septembra ove godine.

Podsetimo, više od 5.000 "starih" studenata je potpisalo peticiju kojom traže da im se produži rok za završetak fakulteta.

  • student

    26.07.2016 00:07
    @kleo
    Kako neće nikad, a prošle godine završilo pola starih studenata od broja koji je preostao? 12000 od 24000
  • Sanja

    24.07.2016 21:36
    Ne branim ih ali pre Bolonje nisu svi završavali fakultete u jednoj generaciji,određenog smera možda po petorona godišnjem nivou .Nije bilo 100 kolokvijuma,niti ispitnih pitanja već dobiješ 20-30 knjiga,izvlačis tri pitanja na ispitu i svako moraš da znaš za šesticu.Kolokvijum je bio samo uslov da izađeš na ispit o sve je išlo usmeno.Ne može se uporediti pređašnji nastavni program koji je bio obiman sa današnjim.
  • kleo

    24.07.2016 12:01
    mržnja, zavist
    Rizikujem mnogo minusa,ali onaj ko do sada nije završio fakultet," po starom",nikad i neće. Ne računam nekoliko pojedinaca.Opravdanja poput: radim,bolesni roditelji, sada sam shvatio,... ne prihvatam. Vidim da ima nekoliko mogućnosti,prebacivanje na "bolonju", privatni fakulteti,... pa gospodo izvolte! (U svakom slučaju,ako fakultet traje 4 godine, 8 godina je i suviše vremena za završetak studija).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.